Насловна Друштво „Бијели Павле“ о унижавању награде „9. децембар“: Изабрали по вољи предсједника

„Бијели Павле“ о унижавању награде „9. децембар“: Изабрали по вољи предсједника

0
ПОДИЈЕЛИ

(Реаговање Удружења Бјелопавлића „Бијели Павле“ поводом додјеле награде „9. децембар“ преносимо у цјелости.)

Иритирани и изненађени, као становници овог Града, одлуком жирија о избору добитника награде ”9 децембар”, која се додјељује сваке пете године, одлучили смо да реагујемо и укажемо на чињенице којима се максимално девастира и обезвређује ова награда. Унижена је и девалвирана награда која би требало да се додјељује појединцима и колективима, који су својим радом и ангажовањем допринијели промоцији Града и Бјелопавлића, и дали свој лични или колективни печат и допринос његовом развоју као препознатљиве културне, спортске, урбане и пословне средине.

У Граду, по партијској линији, шаптачком диверзијом по кулоарима, је већ давно, и прије неголи је објављен конкурс за награду, обзнањено ко су лауреати!? Бар они главни. Они који су, или се спремају за одлазак у пензију, добиће награду као честитку за мировину, док је другима дата, кажу, једнима за подршку првом човјеку, а другима за вјерно служење… Сви добитници су, част изузецима, били давно познати по кулоарима и партијским сједељкама. Ово је само посљедњи, срамни чин, такозваног жирија који је ”одиграо намјештену” игру.

Реагујемо на основу незваничних и непортврђених информација које круже Градом, пошто у моменту писања, податке о добитницима награда Жири није јавно саопштио, нијесмо их могли добити ни у службама, ни на званичном сајту Општине Даниловград, и то само два дана прије додјеле признања, што је преседан, да званично нијесу познати добитници награда. Очито је неко беспоговорним слуганством направио грешку у корацима, и нема храбрости да јавно саопшти одлуку са образложењем, бојећи се реакције шире јавности.

Одлука жирија о додјели награде ослобођења Даниловграда ”9. децембар” кандидатима по идеолошкој матрици, као јединој препоруци, обесмислила је ово признање и урушило га до краја.

Жири формиран одлуком Скупштине општине Даниловград 19. септембра у саставу: Михаило Бурић, предсједник и чланови Блажо Шарановић, директор Управе за имовину Црне Горе, Никола Вукићевић, наставник, Катарина Распоповић љекар и Бојана Кољеншић, као једнопартијски, састављен од лица са најблаже речено дискутабилним референцама, које би их препоручиле за кредибилно доношење одлуке о носиоцу, бар до ове године, веома високог и цијењеног признања у Даниловграду.

Предсједник жирија, као и жири, да би угодили својим налогодавцима, критеријумом изграђеним искључиво на личним интересима, активни су актери девастације система вриједности, ове, у посљедњој деценији, запуштене средине. Чињенице су овог пута више него јасне: Награда је додијељена, између осталих, људима који, ако би се руководили иоле озбиљнијим критеријумима и референцама, част изузецима, награду вјероватно не би добили ни у својој кући. Очито је да нијесу располагали нити једним критеријумом што нас још више учвршћује у увјерњу да је све урађено као по налогу клана, шефа првог сервиса грађана.

Управо те чињенице недостатка стручности и референци које чланове жирија препоручују за овај посао, резултирао је унижењем овог признања. Овогодишњи избор добитника награде ”9. децембар”, за 2017. годину, завршен је у кабинету предсједника локалне управе. Изабрана су лица која, такође, у ширим оквирима овог краја, Бјелопавлића, не уживају никакво посебно уважавање у било којој сфери живота и функционисања овог простора, нити су својим радом и дјелима допринијели његовој афирмацији и дали свој печат развоју и препознатљивости Града.

Посебно желимо истаћи, да је овакав начин ”жирирања” и утврђивања лауреата, за Бјелопавлиће, веома цијењене и битне награде, довео до тога, да лица која имају озбиљне референце, како у овом граду и крају, тако и у цијелој Црној Гори, и шире, углед и препознатљивост, у стручним и лаичким круговима. Ријеч је о људима који су највећи дио свога живота везали за Бјелопавлиће, који су све своје стручне и интелектуалне капацитете несебично ставили у функцију промоције и развоја Даниловграда, избачени су у старту без икаквог објашњења. Креатори највећих и најзначајнијих туристичких и културних манифестација и аутори пројеката по којима се наш град препознаје, остали су по страни, вољом једноумља и политике која сије подјеле.

Људи, интелектуалци, научници, професори који уживају огроман углед међу грађанима, нијесу успјели проћи ”сито” поменутог жирија, који је своје одлуке донио по налогу ”броја један” Даниловграда, доказујући управо оно што зна цијели Град, своје слуганство и полтронизам према ”првом човјеку”, зарад својих личних интереса: добијања накнада за пројекте који ничему не служе, хонорара и других апанажа…

Жири је донио одлуку без учешћа компетентних и поштованих људи у овом крају, без представника опозиционих група, невладиног сектора, непоштовањем елементарних критеријума стручности, а све у жељи да се угоди клану локалне управе, чиме је још једанпут показано, да су остаци тоталитарне свијести и односа доминантна политичка филозофија у овој општини. ”Даниловград је првак Европе у једноумљу”, написао је својевремено један познати новинар. Даниловградска средина је у знатној мјери то и данас. Ипак, постоји једна разлика. Некада су се стручност и професионалност уважавали. Данас, клан локалне управе не уважава никог изузев себе, своје привилигије и послушнике.

Основни задатак награде је да одговори на питање у складу са карактером и идејама по којима је установљена. Сам процес избора као и све у нашем друштву био је изакулисан, нетранспарентан. Јавност га није пратила, нити је била укључена у ток избора. Критеријуми нијесу били мјерило избора, а референце лауреата нијесу уважене. Дакле, агитпроповски дух поразио је знање, науку и углед у друштву.
Живо нас интересује, очекујемо да неко од чланова Жирија, требао би ваљда, да предсједник изађе у јавност, и обавијести је, на основу којих критеријума или дјела предложених кандидата су се руководили приликом одлучивања о додјели признања. Што је, наравно, образложење за добитнике награда. Којесу то референце, које их кандидују за тако високо признање, и чиме су га то завриједили у овој средини. Ставите господо те чињенице на увид јавности и станите иза њих. Дајте чињенице на видјело, јер оне најбоље говоре о вама који сте ”бирали” и награђенима, које сте ”изабрали”.
Узимајући у обзир све предње и сагледавајући референце и дигнитет чланова жирија као и добитника овогодишње награде ”9. децембар”, сигурни смо, да је онима, који нису ове године успјели да прођу сито ”цијењеног и референтног жирија”, част је што нису добили награду, а још је већа срећа и част што се нису нашли у друштву оних који су је добили ове године, јер би на тај начин потпуно девалвирали и девастирали читав свој досадашњи и лични, професионални живот и рад и обезвриједили све оно по чему су препознати и уживају углед у друштву.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here