Насловна Политика Односи Чешке и НАТО: Саде цвеће на месту где је био планиран...

Односи Чешке и НАТО: Саде цвеће на месту где је био планиран ПРО

0
ПОДИЈЕЛИ

Alex Salmond-Премијер Шкотске Алекс Салмонд представио је у Глазгову ,,Белу књигу” независности Шкотске: ,,Ако успе референдум, независност проглашавамо 24. марта 2016. године“, наводи Салмонд, преносе медији.

Бијела књига је документ на 670 страница, представљен као водич за независност, у којем се наводе економски и друштвени аспекти пројекта независне Шкотске.

Представљена је у оквиру припрема за референдум о независности Шкотске, који је заказан за јесен 2014. године.

Документ има 10 поглавља, објављен је у 20.000 примерака и јавности је доступан чак и у електронском облику. Шкотска и Енглеска су се ујединиле 1707. године и формирале Велику Британију, са заједничким монархом, валутом и владом у Лондону.

Салмонд је на конференцији за новинаре у Глазгову рекао да би независна Шкотска задржала британску фунту, краљицу и остала би у ЕУ, али би имала своју војску и порезе.

,,Имамо људе, знање и ресурсе да учинимо Шкотску успешнијом земљом“, рекао је Салмонд, лидер Шкотске националистичке партије СНП, уједно и премијер Шкотске.

Бијела књига, како каже, има револуционарну социјалну политику, у чијем је средишту брига о деци.

,,Бијела књига независности Шкотске је најобухватниј план за независност једне земље који је икада до сада објављен, и то не само за Шкотску, већ за сваку будућу потенцијалну независну нацију. Али и више од тога, то је озваничена мисија и пројекат за земљу и владу каква би требало да буде“, рекао је Салмонд.

Он истиче да шкотски порези не би били трошени на нуклеарне програме и да би нуклеарне ракете Уједињеног Краљевства биле уклоњене из Шкотске за сва времена. Такође би сама располагала резервама нафте у Сјеверном мору.

,,Људи Шкотске ће независношћу кројити своју сопствену судбину“, рекао је Салмонд и додао да Шкотска има ,,велики потенцијал“, сјајно културно наслеђе и огромне природне ресурсе и да зато жели да изгради земљу која ће бити још напреднија него данас.

Кључни сегменти Бијеле књиге, које је представио националиста Салмонд, веома су љевичарске оријентације, јер им је у средишту пажње социјална правда, давање за децу, заштита социјално угрожених и пензионера.

Референдум о независности Шкотске је заказан за 18. септембар 2014. године. Питање на које ће тада одговарати гласачи биће: ,,Да ли Шкотска треба да буде независна земља?“

Шкотска је дио Уједињеног Краљевства већ 306 година. Године 1997. стекла је значајну аутономију – установљени су шкотски парламент и влада, са сједиштем у Единбургу.

Последњих неколико година, тачније од 2011. године, када је СНП под вођством Алекса Салмонда побједио на изборима у Шкотској, међу аналитичарима се води дебата да ли ће Велику Британију захватити судбина Балкана.

Мада актуелна влада Шкотске ужива велику популарност, за сада су мале шансе да ће већина грађана на референдуму 18. септембра 2014. године подржати идеју о независности. Аналитичари такве прогнозе дају на основу резултата последњих истраживања, према којима 39 одсто грађана Шкотске подржава идеју о независности, 31 проценат њих је против тога, али је чак 15 одсто неодлучно.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here