Насловна Политика БиХ жели да прода четири пошиљке муниције Украјини

БиХ жели да прода четири пошиљке муниције Украјини

0
ПОДИЈЕЛИ

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Борис Тучић поднио је оставку јер се није сложио са продајом четири пошиљке муниције Украјини, ексклузивно је за „Новости“ потврдила предсједавајућа Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ Душанка Мајкић.

oruzje

Ријеч је о три пошиљке муниције из фирме „Игман Коњиц“ и једној из фирме „Унис груп“ из Вогошће, обије из Федерације БиХ, укупне вриједности пет милиона евра.

– Као купац пошиљки назначен је МУП Украјине – рекла је Мајкићева. – Министар Тучић није имао избора, јер би, да је издао дозволу, прекршио закон о спољнотрговинском промету робе и услуга од стратешке важности за безбједност БиХ. Наиме, оружје и муниција не могу се испоручивати у земље у којима постоје ратни сукоби. У федерацији сваке године расте производња у намјенској војној индустрији, и за 2014. годину извоз оружја би требао да достигне 90 милиона евра – истакла је за „Новости“ Мајкићева.

Иначе, министар Тучић је једини који није дао сагласност за продају, а претходно су ту сагласност за продају дали и Министарство безбједности БиХ, Министарство одбране БиХ и Министарство иностраних послова БиХ. На челу МИП БиХ тренутно је Златко Лагумџија, Министарства одбране БиХ Зекеријах Осмић, док је на челу Министарства безбједности БиХ до 29. априла прошле године био Фахрудин Радончић, а сва три министра су Бошњаци.Министар одбране БиХ Зекеријах Осмић тврди да ово није мијешање БиХ у унутрашње односе у Украјини, већ питање спољнотрговинских уговора вриједних десетине милиона.

Не знам је ли Тучић поднио оставку из личних, партијских, националних, политичких или ентитетских разлога. У сваком случају, ово су произвођачи који продају муницију као што било који други произвођачи, на пример, продаје поврће, ајвар... – казао је Осмић.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик такође је подржао одлуку министра Тучића, иначе члана СНСД, истичући да је то високоморалан чин, уз констатацију да је на Тучића вршен огроман притисак да потпише спорну одлуку.- Република Српска је против тога да се оружје испоручује било којој зараћеној страни у свијету, а овим потезом жељели смо да испоштујемо став Русије која је исказала јасно противљење одлуци БиХ да продаје оружје украјинским снагама – рекао је Додик.

Он је подсјетио да је Председништву БиХ 19. јануара упутио писмо у којем је исказао јасно противљење одлуци да се оружје продаје Кијеву.- То очигледно до сада нису урадили. Они који су на протеклим изборима добили власт на нивоу БиХ нека одлучују о томе, а ми ћемо остати принципијелно против тога да се оружје из БиХ продаје на простору гдје се ратује, а то је сада Украјина – рекао је Додик.

Министар Тучић у образложењу оставке написао је да није желио да учествује у „активностима које би имале катастрофалне посљедице по БиХ и њене ентитете, а које су појединци, руководећи се властитим интересима, у потпуности занемарили“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here