Насловна Политика „БиХ виртуелна држава, идемо у политички обрачун“

„БиХ виртуелна држава, идемо у политички обрачун“

0
ПОДИЈЕЛИ

Председник Републике Српске Милорад Додик истакао је у Братунцу да ће Република Српска ићи у политички обрачун за свој статус.

dodik

Осим тога, како наводи, РС ће рећи да је за укидање Суда и Тужилштва БиХ.

На бази те снаге, донећемо закон и забранити примену одлука Суда и Тужилаштва БиХ на нивоу Републике Српске. Онда ће високи представник то, вероватно, покушати да укине, али ми морамо да се боримо“, рекао је Додик.

„Нећете ме сменити, ни било кога од нас. Ми идемо у политичку борбу за наша права која су написана Уставом и Дејтоном. Ми не желимо да дамо ни грама доприноса Босни и Херцеговини“, додао је Додик.

Он је оценио да „српски народ не занима БиХ у којој није ништа добро доживео, у којој се институције упорно злоупотребљавају на штету Срба и Српске (РС)“, додавши да ниједна иницијатива, па ни економска, не иде у корист РС.

Додик тврди да БиХ постоји „само виртуелно“, да је Срби не желе нити је она њихова потреба и да „неће преживети на причи која долази из иностранства“.

„Шта је политички коректно – ћутати на њихова настојања да сваку институцију БиХ искористе да заштите своје злочине и своје политичке намере“, рекао је председник РС.

Додик је поред тога констатовао и да се управо тако може објаснити рад Тужилаштва БиХ у случају ратног бошњачког команданта у Сребреници Насера Орића.

„Како објаснити рад тужилаштва у случају Насера Орића. Заштитили су злочин. Да ли ћемо и даље да сагнемо главу и кажемо- пусти три дана, заборавиће се. Неће и не може боити заборављено“, поручио је Додик на обележавању дана страдања Срба у Подрињу.

„БиХ није жеља ни потреба Срба“, рекао је Додик, додајући да РС мора да уђе у политички обрачун за свој статус, који је дефинисан међународним споразумом и Уставом БиХ.

Додик је рекао да РС не може и неће да трпи суд и тужилаштво и да ће изаћи на референдум и рећи да не жели да то буде на нивоу БиХ.

Не ради се овде о дану после, већ о дану када се одржава референдум, када ће српски народ рећи не, а „не“ је обавеза сваког ко ради у име тог народа„, рекао је Додик.

Он је истакао да РС ништа није добила од БиХ и да се и њене институције упорно злоупотребљавају на штету Срба и РС, додајући да се увек тражи нешто од Српске.

„Моћ овог народа јесте у чињеници да је српски народ направио две државе у својој историји- Србију и Републику Српску. Начин на који ми доживљавамо РС важнији је од столице у УН и ми морамо да истрајемо. Једини начин да оживимо, да ојачамо народ на овим просторима и да се не заборави злочин јесте Република Српска“, поручио је Додик.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here