Насловна Друштво БиХ: Увредљиви графити на цркви

БиХ: Увредљиви графити на цркви

0
ПОДИЈЕЛИ

Православна црква у Високом, која је проглашена националним спомеником Босне и Херцеговине, била је мета вандалских напада.

bih_660x330

На спољним зидовима помоћних објеката цркве осванули су графити увредљивог садржаја.

Парох и старешина цркве светог Прокопија Марко Јаковљевић потврдио је Фени да је полиција урадила увиђај, а да прве информације показују да су у цркву прије два дана провалила дјеца, судећи по отисцима стопала.

Међутим, сигурно дјеца нису могла писати графите, то су урадиле старије особе“, сматра парох и додаје да је, вјероватно, било више група с обзиром на натписе симбола и грбова више навијачких група.

Непознате особе у цркву су ушле кроз прозор и разбацале ствари које су се налазиле у олтару, а Јаковљевић је истакао да ништа нису украли и да им је циљ био само да нанесу штету.

Увиђај је обавила Полицијска управа Високо, а служба Цивилне заштите опшине Високо очистила је графите и извршила санацију настале штете.

У сарадњи с Електродистрибуцијом Зеница, пословница Високо, договорено је додатно осветљење вјерског објеката које ће финансирати општина.

Црква је проглашена националним спомеником БиХ одлуком Комисије за очување националних споменика 8. марта 2004. године.

Национални споменик састоји се од цркве, црквеног дворишта, оградног зида, улазне капије, парохијског дома и покретног наслеђа које чини 18 икона.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here