Насловна Политика БиХ упозорила Хрватску да може да прогласи суверенитет на Јадрану

БиХ упозорила Хрватску да може да прогласи суверенитет на Јадрану

1
ПОДИЈЕЛИ
Фото: Факти

Уколико Хрватска настави активности на градњи Пељешког моста, Министарство цивилних послова БиХ предложиће једнострано проглашење суверенитета БиХ на том дијелу Јадрана на начин како су то урадиле бивше југословенске државе, а не искључује се ни могућност покретања поступка пред надлежним правосудним инстанцама, упозорио је данас ресорни министар Адил Османовић, преноси „Танјуг“.

Он је о постојању правних сметњи за градњу Пељешког моста писмом обавијестио хрватског колегу Олега Бутковића:

„Уколико ваше министарство, односно надлежни органи и тијела Републике Хрватске наставе обављати активности у погледу изградње Пељешког моста унилатерално, са жаљењем вас морам обавијестити да ће Министарство цивилних послова Босне и Херцеговине бити принуђено, у складу са својим надлежностима, покренути активности изласка Босне и Херцеговине из Уговора о државној граници између Републике Хрватске и Босне и Херцеговине.“

Османовић наводи да ће се у том случају приступити једностраном проглашењу суверених права Босне и Херцеговине према Конвенцији Уједињених народа о праву мора, путем посебног нормативног акта, а како су то урадиле све бивше југословенске земље које излазе на Јадранско море.

Уговор о државној граници између Хрватске и Босне и Херцеговине потписали су на међудржавном нивоу 30. јула 1999. године тадашњи предсjедавајући Предсjедништва Босне и Херцеговине Алија Изетбеговић и предсjедник Хрватске Фрањо Туђман.

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    Муслимани нека иду у Турску,она има мора и превише… Овај мост је као и сваки други,добар јер заобилазе се граничне гужве.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here