Насловна Друштво БиХ: Подигнуте оптужнице за злочине над Србима

БиХ: Подигнуте оптужнице за злочине над Србима

0
ПОДИЈЕЛИ

Бивши официр Хрватског вијећа одбране (ХВО) Блажан Кљајић оптужен је за ратне злочине на подручју Босанског Брода над Србима, потврдило је данас Тужилаштво Босне и Херцеговине, преноси Хина. Друга оптужница подигнута је против припадника ХВО за ратни злочин у Орашју.

„Танјуг“ преноси да Кљајића (49), који уз босанскохерцеговачко има и држављанство Хрватске, Тужилаштво БиХ терети да је у раздобљу од марта до августа 1992. године, за вријеме оружаног сукоба на територији општине Босански Брод између ХВО-а и војске босанских Срба, као командир 4. батаљона у склопу 101. бригаде ХВО-а планирао, учествовао, помагао, командовао и подстицао незаконито затварање цивила, убијања, као и тјелесно и душевно злостављање цивила српске националности.

Оптужница против девет припадника ХВО због злочина над Србима у Орашју

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против девет бивших припадника Хрватског већа одбране (ХВО) за ратни злочин над жртавама српске националности на подручју Орашја, преноси „Танјуг“.

Оптужница је подигнута против Ђуре Матузовића, Иве Оршолића, Таде Оршолића, Марка Доминковића, Јосе Недића, Марка Блажановића, Мате Живковића, Анте Живковића и Стјепе Ђурића, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Они се терете да су од друге половине априла 1992. године до јула 1993. године као припадници структура ХВО у Орашју, Војне полиције и полицијских структура, као и стражари у логорима и заробљеничким центрима, Средњошколском центру у Орашју и Основној школи „Доња Махала“ починили ратни злочин над већим бројем жртава српске националности са подручја Орашја и околних мјеста.

Подсјетимо, генерал ХВО-а Ђуро Матузовић изјавио је у новембру ове године да је за злочине крива Хрватска војска а не ХВО јер су на врху заповједног ланца били официри Хрватске војске, те да он није могао ни спрјечавати ни кажњавати злочине.

Оптужени се терете да су за вријеме обављања дужности у оквиру својих овлашћења учествовали у прогону Срба са подручја Орашја на националној, етничкој, културној и вјерској основи и тешка кршења међународног хуманитарног права и да су на тај начин починили кривично дјело злочин против човејчности.

Тужилаштво БиХ ће у овом предмету кривицу оптужених доказивати позивањем око 142 свједока и вjештака и прилагањем обимног материјалног доказа, преноси РТРС.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here