Насловна Друштво БиХ: Оставка због слања оружја Украјини

БиХ: Оставка због слања оружја Украјини

0
ПОДИЈЕЛИ

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Борис Тучић поднео је оставку јер се није сложио са продајом четири пошиљке муниције Украјини, пишу Новости.

oruzje

То је за београдски дневник потврдила председавајућа Заједничке комисије за одбрану и безбедност БиХ Душанка Мајкић.

Реч је о три пошиљке муниције из фирме „Игман Коњиц“ и једној из фирме „Унис груп“ из Вогошће, обе из Федерације БиХ, укупне вредности пет милиона евра.

“Као купац пошиљки назначен је МУП Украјине. Министар Тучић није имао избора, јер би, да је издао дозволу, прекршио закон о спољнотрговинском промету робе и услуга од стратешке важности за безбедност БиХ. Наиме, оружје и муниција не могу се испоручивати у земље у којима постоје ратни сукоби. У федерацији сваке године расте производња у наменској војној индустрији, и за 2014. годину извоз оружја би требао да достигне 90 милиона евра“, истакла је Мајкићева.

Министар Тучић је једини који није дао сагласност за продају, а претходно су ту сагласност за продају дали и Министарство безбедности БиХ, Министарство одбране БиХ и Министарство иностраних послова БиХ.

На челу МИП БиХ тренутно је Златко Лагумџија, Министарства одбране БиХ Зекеријах Осмић, док је на челу Министарства безбедности БиХ до 29. априла прошле године био Фахрудин Радончић, а сва три министра су Бошњаци.

Министар одбране БиХ Зекеријах Осмић тврди да ово није мешање БиХ у унутрашње односе у Украјини, већ питање спољнотрговинских уговора вредних десетине милиона.

Не знам је ли Тучић поднео оставку из личних, партијских, националних, политичких или ентитетских разлога. У сваком случају, ово су произвођачи који продају муницију као што било који други произвођачи, на пример, продаје поврће, ајвар“, рекао је Осмић.

Председник Републике Српске Милорад Додик такође је подржао одлуку министра Тучића, иначе члана СНСД, истичући да је то високоморалан чин, уз констатацију да је на Тучића вршен огроман притисак да потпише спорну одлуку.

“Република Српска је против тога да се оружје испоручује било којој зараћеној страни у свету, а овим потезом желели смо да испоштујемо став Русије која је исказала јасно противљење одлуци БиХ да продаје оружје украјинским снагама“, рекао је Додик.

Он је подсетио да је Председништву БиХ 19. јануара упутио писмо у којем је исказао јасно противљење одлуци да се оружје продаје Кијеву.

“То очигледно до сада нису урадили. Они који су на протеклим изборима добили власт на нивоу БиХ нека одлучују о томе, а ми ћемо остати принципијелно против тога да се оружје из БиХ продаје на простору где се ратује, а то је сада Украјина“, рекао је Додик.

Министар Тучић у образложењу оставке написао је да није желео да учествује у „активностима које би имале катастрофалне последице по БиХ и њене ентитете, а које су појединци, руководећи се властитим интересима, у потпуности занемарили“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here