Насловна Политика БиХ нова арена за сукоб Русије и Запада

БиХ нова арена за сукоб Русије и Запада

0
ПОДИЈЕЛИ

Босна и Херцеговина је постала нова арена сукоба Русије и Запада, пише московски дневник Комерсант.zastava-bih

Како наводи овај руски лист, БиХ је то постала пошто је Москва подржала одржавање референдума у Републици Српској, а на Западу сматрају да је то корак ка отцепљењу РС, како се не би дозволила интеграција БиХ у ЕУ и НАТО.

Дневник пише да је Москва крајем прошле недеље оценила као оправдану одлуку парламента РС о поверењу правосудном систему у земљи, чиме је, како оцењује, „једнозначно подржала одлуку председника РС Милорада Додика који је иницирао референдум о фактичком изласку из правног система Босне“.

Комерсант наводи да је „Москва кренула у одбрану босанских Срба“, јер је најпре амбасадор Русије у Сарајеву Пјотр Иванцов изјавио да нико нема право да игнорише одлуку парламента РС, а да је после њега у заштиту иступило и руско Министарство спољних послова.

Питање референдума у РС је друго озбиљно размимоилажење Русије и Запада, када је реч о БиХ. Почетком јула, Русија је уложила вето на британски предлог резолуције о Сребрници у Савету безбедности УН, а после тога руски амбасадор није отишао на обележавање 20. годишњице геноцида у Сребрници.

„Та размимоилажења су последица дубоких неслагања Русије и Запада када је реч о Босни. У Бриселу и Вашингтону подржавају њену интеграцију у ЕУ и НАТО, због чега се труде да повећају њену функционалност“, пише лист.

„Москва евроатлантске перспективе Босне не подржава и зато се залаже за чврсто испуњавање Дејтонског споразума“, додаје Комерсант.

Дневник додаје да, узимајући то у обзир, аналитичари оцењују да је логична подршка Москве Додику.

Комерсант, међутим, оцењује да је рачунање Москве на Додика „итекако под знаком питања“.

„Додик је већ десетак пута претио да ће спровести референдум, укључујучи о изласку из Босне, али су све те претње неостварене. Као друго, Додик не може да се понаша без гледања на ‘старијег брата’ – Београд. А премијер Србије Александар Вучић који се залаже за интеграцију са ЕУ, посаветовао му је да још једном добро поразмисли о одлуци о одржавању референдума“, пише Комерсант.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here