Насловна Политика БиХ: Хрвати избацили Српску са мапе!

БиХ: Хрвати избацили Српску са мапе!

1
ПОДИЈЕЛИ

Идеја о подјели Босне и Херцеговине на четири федералне јединице није наишла на подршку ниједне политичке странке Срба и Бошњака, али, како сазнају „Новости“, о томе нема сагласности ни међу хрватским странкама у БиХ.

svet-htvati-izbacili_620x0

У Декларацији Хрватског народног сабора, усвојеној прије неколико дана, у којој се тражи нова међународна конференција за БиХ и нови Устав БиХ, као и федерализација БиХ и формирање четири федералне јединице, нигдје се не помиње како би те федералне јединице изгледале, а посебно да ли би једна од њих била Република Српска.

Како сазнају „Новости“ од извора блиских хрватским странкама у Мостару, управо око тога да ли Република Српска треба да остане једна федерална јединица, или би била направљана таква прекомпозиција БиХ у којој би био споран дио њене садашње територије, јесу и највећа неслагања међу хрватским партијама.

Наиме, у ХДЗ БиХ, коју води Драган Човић, хрватски члан Предсједништва БиХ, која је блиска са СНСД Милорада Додика, сматрају да будућа БиХ треба да има четири федералне јединице, међу којима је једна РС, а остале три су на подручју територије Федерације БиХ, од којих би једна јединица обавезно морала да буде са хрватском већином.

С друге стране, у ХДЗ 1990. године сматрају да у будућој прекомпозицији БиХ „не би могла да остане читава Република Српска и морало би се захватити и у дио њене територије“.

“ Постоји разлика у погледима на будућу федерализацију. Док једни заговарају федерализацију само Федерације БиХ, други заговарају федерализацију цијеле БиХ „, наводи њихов извор.

Потврђено нам је да конкретна мапа предвиђене четири јединице, управо из ових разлога, и не постоји, и засада је „мртво слово на папиру“, посебно имајући у виду да такву идеју не подржавају ни Срби ни Бошњаци.

Политички аналитичари у Федерацији БиХ, сматрају и да је скуп ХНС и усвојена декларација више била у сврху поновног избора Драгана Човића за предсједника ХНС и његовог успостављања као лидера хрватског народа у БиХ, што је потврдио и на прошлогодишњим изборима.

Доктор политичких наука Дражен Пехар каже да је декларација политички неосмишљена, испразна и не садржи никакав јасан ни реалан предлог.

“ Уколико не постоји консензус унутар БиХ, на чему та Декларација заснива захтјев за сазивање неке нове међународне конференције о БиХ? Другим ријечима, декларација нам каже да ХНС жели нову међународну конференцију, а уједно нам каже да су изгледи за тако нешто никакви“, сматра Пехар.

Хрвати средње Босне и сјевера

Озбиљан проблем код Хрвата у свакој даљој идеји о федерализацији БиХ, како сазнају „Новости“, били би Хрвати у средњој Босни и у двије-три већински хрватске општине на сјеверу БиХ, који би у таквој подјели остали ван ентитета са хрватском већином. То је још један од разлога због којих политичко вођство Хрвата у БиХ овом питању приступа крајње опрезно и због чега у јавност не излазе никакве мапе.

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    To su dvije koncepcije, Dragan Čović (HDZ BiH) se zalaže za konfederalno-federalno uređenje BiH, samim tim se koliko-toliko uvažava ustrojstvo Republike Srpske, dok se Martin Raguž (HDZ 1990) zalaže za manje-više unitarnu BiH, podilazeći na taj način Bošnjacima, uz istovremeno perfidno plasiranje proustaških teza o „hrvatskom cvijeću“! Već viđeno!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here