Насловна Друштво Биће отворена парламентарна истрага у вези ДКП-а

Биће отворена парламентарна истрага у вези ДКП-а

0
ПОДИЈЕЛИ

Скупштина је данас усвојила Одлуку о отварању парламентарне истраге и образовању Анкетног одбора за прикупљање информација о поступању надлежних државних органа у заштити државне имовине приликом продаје Дуванког комбината ДКП у стечају, који је поднијела група посланика.duvanski kombinat

Посланик Социјалистичке народне партије СНП Александар Дамјановић казао је да се ради о имовини предузећа које је данас највећи порески дужнику Црној Гори, преноси агенција МИНА.

Према најновијим подацима, како је рекао, порески дуг ДКП-а износи 38,8 милиона еура, са тенденцијом повећања.

“Када смо први пут подносили предлог одлуке о отварању парламентарне истраге, дуг је износио 35 милиона”, казао је Дамјановић.

Он је рекао да предлагачи имају жељу да кроз отварање парламентарне истраге и образовање Анкетног одбора, као парламент пропитају надлежне органе за поступање односно непоступање у вези ДКП-а.

“Желимо и да знамо зашто је предузеће доведено у ситуацију да је продато за 13 милиона еура, да стечај и даље траје и да се порески дуг рапидно увећава”, казао је Дамјановић.

Имовину ДКП купио је прије пет година власник Зетаградње, Благота Радевић, за 13 милиона еура. Толико је плаћено око 42,5 хиљада квадрата земљишта у непосредној близини Делта Цитy-ја, на којем су објекти укупне површине око 20,3 хиљаде квадрата.

ДКП је крајем 2005. подијељен на два предузећа – Дуванкомерц и Производњу и обраду дувана. Предлог за покретање стечаја Привредном суду у Подгорици за Дувански комбинат поднијела је Електропривреда 26. априла 2010. године, због дуга од 99,5 хиљада еура.

Скупштина је данас усвојила и Предлог закона о измирењу обавеза према радницима Комбината алуминијума (КАП), који су усљед стечаја предузећа пошли у пријевремену пензију, који је предложио посланик Демократског фронта ДФ Јанко Вучинић.

Усвајањем тог закона Влада се обавезује да измири потраживања према 420 радника КАП-а којима прије одласка у пријевремену пензију није исплаћена одговарајућа и припадајућа отпремнина.

Скупштина је усвојила и законе о ликвидацији друштава за осигурање и о кооперативама.

Законом о ликвидацији друштава за осигурање се уређује начин покретања, отварања и спровођења тих поступака, као и права и обавезе учесника. Законом је предвиђено да се ликвидација друштва за осигурање, односно филијале страног друштва, спроводи кроз поступак добровољне и принудне ликвидације.

Добровољна ликвидација покреће се на основу одлуке Скупштине акционара друштва за осигурање, по претходно прибављеној сагласности Агенције за надзор осигурања. Принудна ликвидација покреће се на основу рјешења Агенције, објашњено је у Приједлогу закона.

Закон о кооперативама би требало да допринесе даљем унапријеђењу развоја црногорске пољопривреде, посебно производње хране. Тим законом се креира простор за удруживање породичних газдинстава и малих произвођача, организованије иступање на тржишту, бољу заштиту заједничких интереса, повећања обима производње и зарада пољопривредних произвођача.

Усвојени су и закони о патентима и о заштити потрошача – корисника финансијских услуга.

Посланици су усвојили и измјене и допуне закона о заштити потрошача, о државном премјеру и катастру непокретности, о дувану, о јахтама и о мирном рјешавању радних спорова.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here