Насловна Политика Библиотека играчака у Подгорици

Библиотека играчака у Подгорици

0
ПОДИЈЕЛИ

igracke

Удружење Родитељи покренуће кампању за отварање прве Библиотеке играчака у Црној Гори – Играчкотеке, чији је циљ да омогући бољу доступност играчака што већем броју дјеце, преноси агенција Мина.

Библиотека играчака је замишљена као мјесто гдје ће се играчке изнајмљивати на коришћење дјеци без надокнаде, слично изнајмљивању књига из библиотеке, саопштавају из Удружења, додајући да би то представљало облик подршке оснаживању породице на нивоу локалне заједнице.

,,Библиотека ће посједовати едукативне играчке намјењене општој популацији дјеце, али и један број играчака за дјецу са сметњама у развоју, које су скупе и често недоступне”, казала је координаторка пројекта Ана Вујновић.

Према њеним ријечима, тај програм је окренут дјеци и породицама из свих социјалних група, а прије свега ће омогућити да дјеца којој родитељи не могу да приуште играчке добију прилику да се играју са оним које подстичу њихов развој и које су одговарајуће за њихов узраст.

,,Приступ адекватним играчкама, као значајном чиниоцу развоја дјеце, посебно на предшколском и раном школском узрасту, често је ограничен, посебно дјеци из социјално угрожених породица, управо због недостатка средстава за набавку играчака које подстичу развој дјетета”, навела је Вујновић.

Играчке могу изнајмити и дјеца до 14 година

Планирано је, како је појаснила, да се играчке могу изнајмити дјеци узраста до 14 година „али ће они моћи са њима да се играју у простору у којем ће бити смјешетена Играчкотека“.

,,У простору Библиотеке биће организоване и радионице за дјецу и родитеље, читалачке сесије и друге едукативне активности намијењене оснаживању породице и едукацији дјеце”, рекла је Вујновић.

Предвиђено је, како је казала, да прва библиотека играчака буде отворена у Подгорици и да буде финансирана од донација компанија које примјењују принципе корпоративно одговорног пословања, као и уз подршку државних институција и јавнихпредузећа.

Позивају се сви да помогну са донацијама

,,С тога позивамо све заинтересоване да донацијама помогну опремање и рад Играчкотеке”, поручила је Вујновић.

Она је казала да је Удружење добило подршку шопинг центра Делта сити који ће крајем децембра бити домаћин хуманитарног догађаја Слатки Сајам.

У току Сајма ће, како је објаснила, волонтери удружења, уз подршку неколико компанија и грађана добре воље, прикупљати средства за опремање простора Играчкотеке.

,,Слатки Сајам биће организован под слоганом Слаткиш по слаткиш – Играчкотека”, казала је Вујновић.

Она је казала да ће учесници те манифестације бити компаније и појединци који су заинтересовани да донирају своје производе, за које ће грађани током сајма донирати суму новца по свом избору, и на тај начин помоћи опремање Библиотеке играчака.

Из Удружења су казали да концепт библиотека играчака у свијету постоји још од 1935. године, и навели да се установе углавном финансирају из фондација или донација грађана и друштвено одговорних компанија.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here