Насловна Друштво Безвизни пасоши за Србе са Космета у Црној Гори

Безвизни пасоши за Србе са Космета у Црној Гори

Са пасошима којима тренутно располажу, расељеници са КиМ не могу без виза путовати у земље ЕУ

7
Dačić. Jovanović
Дачић, Јовановић

Срби и остали расељеници са Косова и Метохије са сталним настањењем у Црној Гори убудуће би требало да добијају пасоше који не подлијежу визном режиму како је то случај са путним исправама које важе за оне који стално живе у јужној српској покрајини.

Већ првих дана Нове године почеће активности на плану реализације тог посла који је иницирао Савез удружења расељених у Црној Гори преко министра спољних послова Србије Ивице Дачића.

„По инструкцијама које смо добили од министра Дачића, предложили смо да овим значајним послом координира Владина Канцеларија за Косово и Метохију, у тесној сарадњи са МУП-ом Србије и нашом амбасадом у Подгорици. Настојимо да ствар поједноставимо, како би косметски Срби настањени у Црној Гори до пасоша долазили на идетичан начин као њихови сународници у централној Србији, што значи да им исте убудуће не издаје Координациона управа МУП-а, већ неки други орган МУП-а или непосредно конзулат, о чему ће детаљи веома брзо бити договорени“, казао је Миленко Јовановић, предсједник Савеза удружења расељених са КиМ у Црној Гори.

Са пасошима којима тренутно располажу, расељеници са КиМ не могу без виза путовати у земље ЕУ. У Црној Гори живи око 11.000 држављана Србије протераних са Косова и Метохије.

7 КОМЕНТАРИ

 1. 2
  5

  11 hiljada Srba izbjeglica u CG cine oko 2.4%, sto znaci kad se ove izbjeglice vrate na Kosovo 28.3 se odma redukuje na 25.9% Srba i oni koji se izjasnili ka Srbi 2011. Kad uzme ovaj podatak u obzir, znaci da vec sad procenat Srba u CG neprelazi preko 20%.
  Tome u prolog ide chinjenica da Mandic sa svim svojim simpatizerima i familijam nije sposoban izvesti 1000 dusa na protest u Podgorici.

  • 6
   4

   Prvo,nije 11 000 vec puno manje,to je cifra od prije dvije decenije,mnogi su se iselili iz Crne Gore,zbog necuvene diskriminacije i „crnogorske gostoljubivosti“.Drugo,raseljni iz Metohije su u 90 odsto slicajeva potomci istaknutih crnogorskih ratnika koju su oslobodili tu oblas t 1912 i po zasluzi od kralja Nikole dobili tamo zemlju.Trece,u popisima se raseljeni i izbjeglice tretiraju odvojeno od drzavljana i to ne ulazi u opsti popis nacionalnosti.Trece i posljednje,ti si, ili izrod crnogorski, „nista roba „ili druge vjere i nacionalnosti!

 2. 5
  1

  Sonja, ti si neka vakur, Jovanovic je ponos Brda crnogorskih, nas Bratonozic i Piper podjednako, a ko zna ciji si ti isprdak iz Ulcinja ili Zoganja

 3. 4
  2

  Misko, ovim klosarima sto su se izjasnili kao Crnogorci na popisu trazite popisni list kad predaju zahtjev za novi pasos. Neka im Milo i Miras Dedeic daju pasos.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here