Насловна Друштво Без посла остало 45 љекара

Без посла остало 45 љекара

0
ПОДИЈЕЛИ

У Клиничком центру у посљедња два мјесеца без посла је остало 45 клиничких љекара, након што им је истекао уговор који су склопили на 12 мјесеци, сазнаје Побједа.

Директор КЦ Ранко Лазовић потврдио је ову информацију и објаснио да није било законске могућности да им се уговори продуже, те да је свима понуђено да наставе да раде волонтерски, што су неки и прихватили.

„Почетком 2015. у мандату претходног директора примљено је 37 клиничких љекара и у мом мандату још осам, укупно 45. То је била одлука Министарства здравља, Завода за запошљавање и Клиничког центра. Примљени су на период од годину, по утврђеним критеријумима. Уз договор са Министарством здравља сада им је омогућено да волонтирају“, рекао је Лазовић.

Шанса за ове младе љекаре је и конкурс за специјализације, а према ријечима Лазовића, расписан је за 28 специјализација.

„Пријавило се 119 кандидата. Формирана је комисија од пет чланова у којој су из Клиничког центра медицински директор и директор Центра за науку, затим клинички психолог, директор клинике за коју специјализант аплицира и координатор ментор са те клинике“, објаснио је Лазовић.

Интервјуи са клиничким љекарима, како је нагласио, показали су да се они посебно истичу.

Након што се заврши овај конкурс, биће расписан нови.

„Пошто кандидати буду одабрани, прође законски предвиђена процедура за жалбе, Клинички центар ће расписати конкурс за још 53 специјализације што је још једна шанса за ове младе људе. Конкурс ће бити транспарентан као и претходни“, најавио је Лазовић.

Он објашњава да закон не препознаје институт клиничког љекара, али да без обзира на то он и његови сарадници сматрају да треба наставити са том праксом.

За сада је неизвјесна судбина клиничких љекара који су остали да волонтирају у Клиничком центру, односно оних који не добију специјализацију.

Млади љекари посао су добили у склопу пројекта за стручно оспособљавање доктора медицине који се у највећој здравственој установи реализовао шест година, а главни циљ је запошљавање стручно оспособљених доктора медицине на секундарном и терцијарном нивоу.

Један од љекара који је остао да волонтира, а желио је да остане анониман, казао је да нијесу добили никакво образложење.

„Менаџмент Клиничког урадио је све да нас задржи. У Министарству здравља, међутим, хватају се за то да закон не препознаје мјесто клиничког љекара. То је оно што и нама љекарима веже руке. Када нијесте законски покривени, онда не можемо ништа ни да питамо нити да дјелујемо. Сада већина нас волонтира. Неки су се запослили негдје друго. Има и оних који се нијесу снашли“, испричао је овај љекар.

Он наглашава да Црна Гора треба да задржи младе докторе. Како каже, завршили су овдје факултете, уложене су паре у њих, па је стога било логично да наставе са едукацијом, а не да их шаљу на биро рада.

Прекид уговора рефлектовао се на све сегменте нашег живота. Није само проблем то што смо стали са едукацијом. Све што нам се дешава утиче на социјално-психолошки моменат. Већина од нас смо и породични људи„, казао је саговорник.

Његов колега др Игор Мандић, који је, такође, остао да волонтира на Хируршкој клиници нада се да ће на један од два конкурса за специјализацију бити примљен.

Каже да није све у новцу, а главни разлог што је остао да волонтира је да не би прекидао усавршавање.

„Радим исти обим посла као и раније. И нијесам једини који је остао. Све моје колеге које су се стручно оспособљавале на Хируршкој клиници остали су да волонтирају. Хирургија је таква област гдје је неопходно да се у техничком смислу усавршавамо„, појаснио је Мандић.

Побједа од Министарства здравља није добила одговоре на питања о случају клиничких љекара. Из кабинета министра Будимира Шегрта упућени су на управу Клиничког центра.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here