Насловна Политика Без истраге о нападима на Србе

Без истраге о нападима на Србе

0
ПОДИЈЕЛИ

Полиција КиМ је по службеној дужности у обавези да спроведе истрагу због угрожавања безбедности грађана.

PONOCNA LITURGIJA

Ипак, када је у питању угрожавање безебедности Срба, као у случају каменовања аутобуса Срба из Ђаковице на Бадњи дан, до сада очигледно није било такве истраге јер ни један инцидент није добио судски епилог, пишу франкфуртске “Вести“.

Срби из Ђаковице за „Вести“ тврде да их сваке године када одлазе у родни град (последњих девет година) каменицама заспу исте особе, што су закључили и на основу медијских и личних снимака којима су бележили сваки одлазак.

„Како се они увек нађу када ми долазимо, а зна се да су нас претходни пут нападали“, пита Ђокица Станојевић, председник Удружења расељених из Ђаковице и додаје да ће те снимке наредне недеље предати амбасади САД у Приштини и Унмику који су се одазвали на јавни позив Ђаковчана.

Далибор Јевтић, донедавни министар за повратак и заједнице у Влади Космета изјавио је за франкфуртске Вијести да су сваки одлазак Ђаковчана у родни град пратили мањи или већи инциденти, и да нико никада није био ухапшен, приведен, нити одговарао за нападе.

Ђаковчани су нападнути сваки пут када су покушали да у дођу у свој родни град, било да је реч о верским посетама или да обиђу куће“, каже Јевтић.

Истичући да има пуно поштвање за жртве и да они коју су починили злочине треба за њих да одговарају, он остаје при изјави због које је у Приштини оштро нападан, да је „Ђаковица забрањени град за Србе, и то ће тако бити докле год Срби не могу дођу у свој родни град“.

Поводом оштрих реакција у Приштини на изјаву новог министра за заједнице и повратак Александра Јаблановића који је је оне који су Србе на Бадњи дан засули каменицама назвао „дивљацима“, Срби из Ђаковице указују да је то замена теза.

„На Бадњи дан наш возач је погођен, али та вест изгледа није важна, већ је важна једна реч упућена ономе ко је гађао. Да ли је неспособност, немарност или пропуст, полиција најбоље зна, али је немогуће да се за Бадњи дан дозволи окупљање испред улаза у цркву. Тај ко је дозволио, знао је до чега ће доћи. То ћемо покажемо нашим снимком и филмом“, каже Станојевић.

„Вести“ су и од полиције Космета покушале да добију објашњење зашто се нападачи на Србе не хапсе, али су уместо јасног одговора новинара листа „шетали“ од једног до другог телефонског броја. Ђаковица је однедавно посебан полицијски регион, и како нам је речено „нема особу која контактира са медијима“, наводи се у тексту.

Тај град је до скоро био под ингеренцијом регионалне полиције за Пећ, којој припадају и општине Исток, Клина, Дечане и Јуник, места на којима је убедљиво највише напада на Србе повратнике, подсећају „Вести.“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here