Насловна Мозаик Бестидно подметање Новаку

Бестидно подметање Новаку

1
ПОДИЈЕЛИ

novak djokovic2

Скандалозно поређење српског тенисера и хрватског фудбалера у режији европске Агенције за спречавање расизма. И наши спортисти су под лупом Запада, док се осталима праштају много тежи испади.

Скандал, срамота, небулоза. Тако домаћа јавност описује изјаве Пијара Повара, челника Антирасистичке агенције ФАРЕ из Лондона, у којима је правдао отворено позивање на нацизам, усташтво и рат хрватског фудбалског репрезентативца Џоа Шимунића поредећи га са гестикулацијама и подигнута три прста Новака Ђоковића.

Наш тенисер, дете из мешовитог брака, који је толико пута јавно позивао на мир, толеранцију, осудио насиље и мржњу, који међу Хрватима и свим народима Балкана има много пријатеља и поштовалаца, који је летос боравио у Далмацији где су га мештани са одушевљењем дочекивали – последња је особа која би се могла узимати за овако приземна тумачења.

На друштвеним мрежама и интернет-порталима избија и огорчење што се овај Британац индијског порекла бави балканским питањима, а да вероватно не зна ништа о томе.

 • Мени се чини да Цонга, када промаши и разговара сам са собом, подржава одвајање Корзике од Француске – био је један од коментара, који одсликава колико је Поверова изјава произвољна и опасна.

 • Та изјава, односно било какво повезивање Новаковог дизања три прста и Шимунићевих позива на усташтво је насилна, нетачна и представља класичну криминализацију, односно сатанизацију српског патриотизма – јасно поручује Слободан Антонић, наш угледни социолог и политиколог.

Да ли, можда, три прста неког могу да увреде, из угла грађана Хрватске, или било које друге земље, Антонић сматра да је у овом контексту небитно.

 • Сваки симбол патриотизма може да буде својеврсна провокација, али само ако је тај који је увређен заправо шовиниста и ако има усађену мржњу према другом народу. Међутим, не треба се бавити сентиментом, већ треба јасно раздвојити критеријуме. Шимунић је јасно исказао фашистички став, који нипошто не сме да се пореди са српским патриотизмом!

Историчар Милослав Самарџић више пута је у медијима наглашавао чињеницу да је са „три прста“ створен специфичан српски поздрав, али да он сам по себи није провокација.

 • Поздрав са три прста је сличан оном са подигнута два, широм света познатом „викторијом“, а то је – победа. Зато се највише и користи када се очекује нека победа, или се пак она прославља. Додато му је и још једно, религиозно значење. Тако би српски поздрав, вербално саопштен, могао да гласи: Победа, уз Божју помоћ!

Да је последње поређење Шимунића и Ђоковића само наставак посматрања Запада кроз двоструке наочаре сматра и филозоф спорта др Јово Радош. Он каже да су Срби на свим пољима, па и у спорту, под лупом критике и да непрекидно морају да се правдају. Истовремено, другима се гледа кроз прсте и за много веће испаде.

 • У етику која се заснива на тези да циљ оправдава свако средство Запад је утопио и спорт, који тако постаје полигон за доказивање њихових истина које најчешће нису тачне – објашњава Радош.

 • Они узимају само фрагменте, јер нашу историју и културу нити познају, нити их занима. То је саставни део политике која се над нашим народом спроводи последњих деценија.

ГЛАС НАРОДА

Никола:

„Ово се решава на суду. Топло бих препоручио правном тиму Новака Ђоковића да тужи поменутог господина и тиме сачува и свој и углед нашег народа“.

Звонко Гргуревић:

„Убудуће, Ђоковићу, господину Повару и његовим истомишљеницима подигни само један прст (средњи). Ту нема мржње, ни фашизма“.

Оливер:

„Пази овог неонацисту, на какав начин хоће да оправда нацистичко осећање Европе. Заборавио је он да Ђоковић са три прста изражава своју веру, а не никакво нацистичко расположење и борбену готовост усташа“.

Мистер Но:

„Можда Новаку треба забранити да удара форхендом јер подсећа на дејство српске хаубице“.

Веселин Веселиновић:

„Ако су три прста расистички знак, а не знак хришћанства, онда сам и ја расиста, а не хришћанин. За дом спремни је усташки поздрав“.

*коментари са интернет-сајта „Новости“

1 КОМЕНТАР

 1. 0
  0

  NOLE DELIJO, ima osoba koje jedva prebole tvoju pobjedu od toga samo što ne crknu, neka ih NE PRIMEĆUJ IH, NE REAGUJ , oni to ne zaslužuju. NASTAVI S POBJEDAMA I TRI PRSTA

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here