Насловна Насловна Беспомоћни: Законом приморати народ на поштовање државе!

Беспомоћни: Законом приморати народ на поштовање државе!

6
ПОДИЈЕЛИ

Посланик Демократске партије социјалиста (ДПС) Миодраг Вуковић оцијенио је да је недопусгиво да припадници било које политичке струкгуре не поштују химну и остале државне симболе. То је, како каже Вуковић, политички неозбиљно и недопустиво и треба да буде санкционисано на законом прописан начин.

ustav39

Игнорисање законских одредби је недопустиво и дефинитивно мора бити санкционисано на законом прихваћен начин зато што је то дио поштовања државе. Неприхватање државних симбола показује висок степен политике неодговорности, а закони морају бити једнаки за све грађане – навео је Вуковић.

Он сматра да у Црној Гори предуго траје процес адаптације на државне симболе.

„Неко ће рећи: Тек смо обновљена, млада смо држава, а и много старији системи су имали проблеме, као, на примјер, САД са заставом, Холандија са њеним симболима… Ипак, мислим да је коректан, поштен однос према темељним вриједностима Црне Горе исказан кроз симболе, навео је Вуковић, а преноси портал Аналитика.

cg-zastava pocijepana

Ипак фашистичка!

Публициста и бивши градоначелник престонице Цетиња Јован Маркуш сматра да  усвајање црногорске  химне представља скандал из више разлога.

„Усвојен је плагијат, или боље рећи фалсификат, изворне народне пјесме „Ој, јунаштва свијетла зоро“ из 1883.године, која је преименована у „Ој свијетла мајска зоро“, ваљда у славу мајског референдума 2006. Текст актуелне химне је суштински фалсификат, који је дело усташког ратног злочинца Секуле Дрљевића – казао је  Маркуш.

Маркуш објашњава да је црногорска химна у супротности  са европским антифашизмом, а да црногорски антифашисти спроводе фашистички програм из Другог свјетског рата.

„Из пјесме је избачена реченица која се није уклапала у сепаратистички пројекат „Ти остала српском роду“, а додате нове строфе које су одговарале тренутним политичким интересима. Из наведеног није тешко закључити да не мали број данашњих, веома гласних на речима, наводних антифашиста у ствари спроводи фашистички програм који је био актуелан током Другог свјетског рата – упозорава Маркуш.

„Истрајавање на химни која представља плагијат плагијата ратног злочинца Секуле Дрљевића значи истрајавање на дијелу програма који је у супротности управо са прокламованим европским антифашизмом“.

6 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Kad već citirate Ustav iz 1905 trebali ste prenijeti i član 40 radi potpunije slike , a on glasi :

  „Državna vjera je u Crnoj Gori istočno pravoslavna. Crnogorska je crkva autokefalna. Ona ne zavisi ni od koje strane Crkve, ali održava jedinstvo u dogmama s istočno pravoslavnom Vaseljenskom crkvom. Sve ostale priznate vjeroispovijesti slobodne su u Crnoj Gori“.

  • 0
   0

   E neka je napisano u Ustavu iz 1905. da je CG crkva autokefalna ali je nije napisano od koje se crkve otcijepila niti da je tomom priznata od Vaseljenske ili koje druge istočno pravoslavne crkve, što samo znači da je bila sekta registrovana u MUP-u kao i ova Miraševa danas. Oj ha!

  • 0
   0

   „Drazo„, pa i tad, kao i danas je autokefalna. To je stara crnogorska Crkva-SPC. Procitaj bolje sto pise jos koji put, „Crnogorska je Crkva autokefalna„. Ne pise da je Cnogorska Pravoslavna Crkva autokefalna.

 2. 0
  0

  „Miśko-śiśko“ je jedini zbog čijeg ću živopisnog nadimka upotrijebiti jedno od dva „slova“ koja inače nikad ne upotrebljavam! Time sam istovremeno rekao što mislim o njemu i njegovim jzjavama!

 3. 0
  0

  Клањали сте нови устав и уставотворца Меда, клањали да вам деца уче матерњи па црногорски, што не би клањали и државне симболе?
  Ајте, ајте, не детињите се.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here