Насловна Архива Бешовић: Протестима до остварења права

Бешовић: Протестима до остварења права

3
ПОДИЈЕЛИ

Члан ГО НСД Миодраг Бешовић сматра да одлука Уставног суда да аминује смањење накнада за мајке за троје и више дјеце ни мало није изненађујућа знајући да у овој држави нема независних државних институција.

„Дакле, ово је само још једна потврда да орган који тумачи уставност не смије никада имати већину која ће доности одлуке мимо интереса политике, односно власти. Велики проблем Владине одлуке о умањењу накнада мајкама је и преформулација закона у којем се стриктно наводило да је у питању доживотна накнада. Из ове одлуке Уставног суда се једноставно може закључити да је остављена могућност Влади да се иста обавеза према мајкама може и даље смањивати па на крају и укинути“, саопштио је Бешовић.

Каже да правна могућност која је остала корисницама накнада за мајке је Европски суд за људска права у Стразбуру.

„Нажалост, реалност показује да се поступци у Стразбуру воде у веома дугом временском периоду што мајкама никако не иде у корист. Сви они који ових мјесеци и година покушавају да остваре своја, у многим случајевима законска права, данас су коначно видјели да се не може вјеровати државним институцијама на које се многи од њих позивају“, тврди Бешовић за портал Кодекс.

Каже да је власт овог пута преко Уставног суда послала поруку свим грађанима и представницима радника и грађанских група, да демократским средствима није могуће доћи до правде.

„Вишедневни протести мајки за укидање одлуке о смањењу накнада су показали да су се људи који владају већ 27 година издигли изнад живота обичног грађанина и да их тешка социјална ситуација не дотиче. Уколико мајке, кориснице накнада, које протестују, наставе и после одлуке Уставног суда да на исти начин траже своја законом загарантована права, засигурно да ће то увести државу у још већу нестабилност. Сасвим је природно да се протестима придруже и бивши радници који су и даље обесправљени, те и многе синдикалне организације и савези, те сви грађани незадовољни основним условима за живот. Власт очигледно није у могућности да причама о ‘рају’ који нас очекује у НАТО савезу и причи о наводном државном удару, те свакодневним спиновањем учешћа ДФ у истом, скрене пажњу са тешке социјалне ситуације. Ситуација у којој се налазе у великом дијелу грађани Црне Горе је достигло тачку када се из стања сиромаштва прелази у стање биједе. Грађане све мање интересују глобална политика а све више могућност пуког преживљавања гледајући једну малу групу људи из власти и људе блиске њима како се размећу незаконито стеченим богатством“, закључио је Бешовић.

 

3 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Sta reci za drzvu koja se koristi svojim sredstvima koja obilato ima na raspolaganju da svakojako manipulise sa obespravljenim i ponizenim narodom.
  U moralnoj i materijalnoj oskudici od strane drzave sprovode se svi vidovi manipulacije. Tako je i dodeljivanje pomoci pred izbore.
  Duznost normalne drzave je da postuje, prosvecuje i prosvijetli svoje gradjane. Sta nasa od svega toga radi? Seiri. Trebali je takvu postovati? Kome ona sluzi?

  • 0
   0

   А гори су они који подржавају те плаћенике ракчевића,кривокапића,лекића,бечића.То су слуге ЕУ и НАТО-а

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here