Насловна Друштво Бескућници су дио и наше стварности и требају помоћ државе и друштва

Бескућници су дио и наше стварности и требају помоћ државе и друштва

1
ПОДИЈЕЛИ

Центар за грађанско образовање (ЦГО) позива надлежне институције да ургентно пронађу одрживо рјешење за смјештај и збрињавање бескућника са територије Подгорице, али и Црне Горе уопште, имајући у виду крајње нехумане услове у којима су, под отвореним небом или у напуштеним јавним просторима, изложени посљедицама оштре зиме, без гријања и адекватне исхране, казао је кординатор програма ЦГО Петар Ђукановић.

„Бескућништво је тешко у сваком свом аспекту. А удружено са екстремним временским неприликама, превлађујућом друштвеном неосјетљивошћу и изостанком одговорности надлежних институција, оно добија своју најгрубљу димензију оличену у причи, коју смо ових дана могли видјети у медијима – о двојици бескућника, који су у срцу Подгорице, у подземном тоалету, остављени да се смрзавају и тихо умиру од глади. Не треба живјети у илузији да су они једини који незабиљежену зиму подносе на улицама, а треба нагласити да у Црној Гори не постоји статистика о бескућницима, нити практични одраз икаквих системских напора да се овој угроженој групи помогне упркос постојању новца који надлежне институције неријетко ненамјенски троше. Поразно је и за све нас као грађане да са патње људи око себе скрећемо поглед често обојен предрасудама и неразумијевањем проблема бескућништва“, наводи се у саопштењу Ђукановића.

Ђукановић је рекао да рјешавање проблема са којима се суочавају бескућници мора бити саставни дио социјане политике Владе Црне Горе.

„На то се Црна Гора обавезала и Европском социјалном повељом, чији члан 31 прописује да земље уговорнице раде на спријечавању и умањивање појаве бескућника, како би се она постепено елиминисала. Бескућништво треба искоријењивати јер је право на становање основно људско право, које је основа остваривања и уживања свих осталих права“, казао је Ђукановић

Додаје се да неспремност државе да преузме одговорност за рјешавање бескућништва, превенцију и смањење ове појаве урушава капацитет друштвене солидарности и препознавање бескућништва као проблема који се тиче свих грађана.

„Рјешавање проблема треба да прати и већа подршка јавности подупрта разумијевањем феномена који није резултат нечијег слободног избора, већ посљедица сплета околности које могу да задесе и неке који сада са велике висине гледају на овај проблем. Овим саопштењем, ЦГО се придружује апелима колега из Банке хране и Акције за људска права (ХРА), невладиним организацијама које се годинама баве овим питањем кроз пружање конкретне помоћи и подршке бескућницима, информисањем јавности о случајевима бескућништва и ситуацијом у којој живе, али и заговарањем успостављања трајних сервиса помоћи кроз обезбјеђење смјештаја и збрињавања ових лица, које очито не долезе до надлежних институција. ЦГО позива све грађане да буду солидарни и кад год су у прилици да помогну бескућницима које препознају у својој околини, макар кроз информисање надлежних институција да изађу на терен и пруже помоћ. Сваки добронамјеран и хуман гест је важан, јер може макар ублажити неки од бројних изазова са којима се бескућници свакодневно суочавају живећи потпуно маргинализовани и искључени усљед екстремног сиромаштва“, закључио је Ђукановић.

ПОДИЈЕЛИ

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here