Насловна Друштво Беране: Општина тражи подршку грађана на пољу мапирања радона

Беране: Општина тражи подршку грађана на пољу мапирања радона

0
ПОДИЈЕЛИ

Општина Беране упутила је грађанима позив за сарадњу у циљу реализације пројекта „Мапирање радона у Црној Гори и унапређења националног система заштите од радона“.

berane_1

Овај пројекат партнерски реализују Агенција за заштиту животне средине (ЕПА), Министарство одрживог развоја и туризма и Црногорска академија наука и умјетности (ЦАНУ), док је Општина Беране један од корисника.

Поједина домаћинства у овом граду, како је објашњено, у наредном периоду биће контактирана методом случајног узорка од старне представника Општине, како би детектори за радон били постављени у њиховим стамбеним јединицама.

Радон је природни ардиоактивни гас који се емитује из земљишта и под одређеним условима може бити штетан по здравље људи

Реализацијом овог пројекта добиће се прецизни подаци о томе да ли у Црној Гори постоје подручја на којима се може очекивати повећана концентрација радона у становима и која су то подручја.

Носиоци пројекта на састанку у Општини Беране објаснили ће се, такође, довршити мапирање радона у Црној Гори, процјена радиолошке оптерећености становништва због удисања овог гаса, ојачати кадровски и институционални капацитети за мјерење и контролу радона, иновирати прописи о радону и припремити стратегија за заштиту становништва од радона.

Пројекат се у Беранама реализује у сарандји са општинским секретаријатима за пољопривреду и заштиту животне средине и планирање и уређење простора.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here