Насловна Политика Беране: Одборници владајуће коалиције усвојили одлуку о задужењу од 2,2 милиона еура

Беране: Одборници владајуће коалиције усвојили одлуку о задужењу од 2,2 милиона еура

0
ПОДИЈЕЛИ

Одборници владајуће коалиције „Здраво Беране СНП – ДФ“ усвојили су на ванредној сједници локалног парламента одлуку о задужењу од 2,2 милиона еура због репрограма дугова који су наслијеђени из периода владавине Демократске партије социјалиста.berane_1

Објашњено је да је у тренутку преузимања локалне власти у марту прошле године укупан дуг који је Општина имала код више банака по основу кредита износио 5,7 милиона.

„То задужење је направљено у периоду од 2008. до 2012. године, а нас је запало да враћамо. Ми смо до сада вратили 2,8 милиона и остало је још 2,2 милиона еура. Ми враћамо дугове бивше локалне власти“ – рекао је секретар са финансије Свето Аковић.

Демократска партија социјалсита, која је опозициона у Беранама, противила се овој одлуци, тврдећи да није повољна, односно да ће у крајњем Општина враћати више него што би враћала у наредне двије године са постојећим кредитима.

Начелник за финансије је казао да Општина овом одлуком не повећава дуг ни за један еуро, већ га само репрограмира.

Ви сте подигли те кредите, а нисте измирили обавезе које вам је наложило Министарство финансија као услов за њихово подизање. Узимање дуга по основу рефинасирања се не сматра новим задужењем. Ми смо разговарали са свим банкама и ово је било најповољније“, рекао је Аковић.

Он је објаснио и да ће Општина Беране тражити од Министарства финансија дозволу за репрограм, зашта је предуслов и одлука Скупштине општине која је усвојена.

Општина Беране је до сада по основу ових кредитних задужења код више банака мјесечно враћала око стотину хиљада еура, а сада би се, добијањем грејс периода од годину дана, створила могућност за консолидацију финансија.

Сједница локалног парламента заказана је по хитном поступку и ово је била једина тачка дневног реда.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here