Насловна Политика Београд: Не пристајемо на уцјену Загреба

Београд: Не пристајемо на уцјену Загреба

0
ПОДИЈЕЛИ

Србија је одбила нову уцјену Хрватске и неће промијенити Закон о надлежности за суђење за ратне злочине у бившој Југославији!

Skupstina_grada_Beograda_by_Maverick_Srbija

Ово је јуче „Новостима“ потврђено у Министарству правде поводом одлуке хрватских посланика у Европском парламенту да траже промјену поменутог акта, како би њихов држављанин Вељко Марић, осуђен на основу овог закона, био пребачен у Хрватску „гдје би имао поштено суђење“. Ако ово не буде испуњено, Загреб је чак запријетио и блокирањем поглавља о правосуђу у преговорима Београда и Брисела!

Нови, шокантан захтјев из „лијепе њихове“ везан је за Нацрт резолуције о напретку Србије ка ЕУ, који је представио извјешталац ЕП Дејвид Мекалистер. На тај документ, о којем ће се гласати у марту, хрватски посланици поднијели су амандмане који су прст у оку нашој влади. Осим овог предлога, Хрвати захтијевају и већа права националних мањина и бољу сарадњу Србије са судом у Хагу.

Подршку посланицима јуче је дала и шеф хрватске дипломатије Весна Пусић: Инсистираћемо да Србија испуни све критеријуме на путу до ЕУ. Наша влада учествује у процесу преговора као држава чланица Уније и нећемо користити ништа изван онога што су критеријуми за напредовање. Билатералне проблеме са Србијом рјешаваћемо билатерално.

Замјеник шефа скупштинског Одбора за европске интеграције Ласло Варга објашњава, за „Новости“, да хрватски предлози могу да буду усвојени само ако иза њих стану веће земље ЕУ.

Сви представници у ЕП, укључујући и Хрвате, своја излагања користе за унутрашње политичке сврхе. Очигледно је да ће крајњи текст резолуције бити другачији од Мекалистеровог нацрта. Највероватније ће бити усвојени они амандани око којих се пронађе компромис.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта сматра да потез хрватских посланика није изненађење и да је било јасно да ће водити политику условљавања према Србији, са циљем да је, између осталог, присиле да одустане од захтјева за враћање отетих имовинских, стечених и бројних других права протјераним Србима.

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here