Насловна Друштво Београд на корак од НАТО?

Београд на корак од НАТО?

0
ПОДИЈЕЛИ

Средином јануара Београд је направио још један искорак у сарадњи са НАТО, окончавши процедуру усвајања Индивидуалног акционог плана партнерства Србије (ИПАП) и западног војног савеза, што је највиши степен сарадње које може да постигне једна држава нечланица.

miroslav-lazanski02 (1)

Шта то у пракси конкретно значи за Србију која је званично војно неутрална, „Вести“ су покушали да сазнају од познатог војног аналитичара Мирослава Лазанског.

,,Ништа посебно, то су формални степени сарадње државе чланице Партнерства за мир и НАТО. ИПАП је завршни чин у том степеновању и све преко тога био би улазак у НАТО. То вам је све једна фолиража, где вам Американци нуде заједничке вежбе које њима одговарају – разбијање демонстрација, чување конвоја, затвора, кампова… Нема ту правих војних вежби које би нешто значиле за одбрамбене потребе Србије“, коментарише Лазански.

Извршни директор Атланског савета Србије Милован Милошевић сматра да после усвајања ИПАП Србија може да буде заступљенија у мисијама Алијансе.

,,Мислим да Србија до сада није добила ниједном позив да учествује ни у једној НАТО војној операцији, а после овог усвајања ИПАП мислим да ми можемо да добијемо позив и за то, али је друго питање да ли ћемо га добити и да ли ћемо га прихватити, с обзиром да смо се одлучили за војну неутралност“, каже Милошевић.

Лазански сматра да је заједничко вежбање са НАТО снагама у ситуацији заоштравања односа западног војног савеза са Русима директан антируски потез и да свака држава која није чланица Алијансе а на то пристане, мора бити свесна да ће бити мета Руса.

,,Да сам министар одбране, сада када Србија председава Оебсом и када је НАТО директно конфротиран са Русијом, ја бих се клонио тих заједничких вежби, јер ништа не добијамо, док смо у безбедносном и у политичком смислу само на губитку“, додаје Лазански.

Иначе, земље чланице Партнерства за мир могу да учествују у војним операцијама НАТО. То се ретко дешавало, а када прихвате позив, онда то буде симболично, попут аустријских конвоја камиона у Авганистану.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here