Насловна Политика Бендоу: Немојте примати у застарјели НАТО ЦГ – Сенат да не жртвује...

Бендоу: Немојте примати у застарјели НАТО ЦГ – Сенат да не жртвује безбједност Америке због „Балканског миша“

5
ПОДИЈЕЛИ

На изненађење европских лидера, новоизабрани предсједник Доналд Трамп је поново напао НАТО назвавши га „застарјелим.“ Он је у праву, пише Даг Бендоу, аналитичар и бивши савјетник предсједника САД Доналда Регана, за магазин Форбс.

Он је у свом ауторском тексту истакао да Сенат не би требао да жртвује америчку сигурност због „Балканског миша“, како је назвао Црну Гору.

Надаље, он је објаснио да су САД формирале НАТО због своје одбране, а сада су дошли у ситуацију да се НАТО претворио у „друштвени клуб“ и да се у тај савез позивају земље без обзира на своје квалификације.

Screenshot_6

Осврћући се на недавно одобрење Комитета Сената за спољну политику да се Црна Гора позове у НАТО, он је истакао да је Црна Гора небитна балканска земља, која је корумпирана, и у којој једна партија влада дуго времена у, како је казао, „гангстер стилу“.

С тим у вези, Бендоу је казао да је то „посебан“ модел за будуће проширење савеза и упозорио да уколико цијели Сенат подржи ту одлуку да се Црна Гора позове у НАТО као чланица, Америка ће имати још једну бескорисну чланицу да брани.

Бендоу наводи да је ширење НАТО савеза бирократски интерес чак и на штету стварне безбједности својих већ постојећих чланица, те су позвали Црну Гору да се придружи.

„То је земља величине поштанске маркице, са бројем људи довољним за један конгресни дистрикт у САД. Црна Гора заслужује свој роман, као измишљенао војводство Гранд Френвик у роману „Миш који је рикао“. Али, Подгорица не би требало да буде дио НАТО-а“, закључује Бендоу.

Ако спас Запада зависи од црногорског чланства у НАТО, бјежимо према бункерима

BELGIUM-NATO-DEFENCE-POLITICS

„Ако спас Запада зависи од тога хоће ли Црна Гора ући у НАТО, требало би да сви бјежимо према бункерима,“ наводи Бендоу. Он је нагласио да ће војне могућности, које би Црна Гора могла да развије, бити плаћени порезом америчких грађана, из фонда да се унаприједе црногорске легије. „Ако Америка и Црна Гора крену да заједно освоје свијет, то ће бити филм фантастике, не ријалити шоу,“ наводи Бендоу.

Он је поставио питање, који би могао још бити разлог да Подгорица уђе у НАТО ако то нису војни циљеви. „Прошле године замјеник помоћника министра одбране Мајкл Р. Карпентер изјавио је како Црна Гора са алијансом дијели вриједности демократије, индивидуалних слобода и владавину права. То је било ненамјерни комични перформанс,“ казао је Бендоу и додао: „Какве год да су врлине Подгорице – то нису врлине које одражавају оно најбоље што Запад има.“

Фридом хаус: Све је мање политичких права и слободе грађана у ЦГ

Gojko-Raicevic-Hapsenje-3

Он наводи како је прошле године група Фридом хаус (Freedom House) оцијенила да је Црна Гора само „дјелимично слободна“ кад су у питању политичка права и слободе грађана. Они су тада нагласили да тренд када су у питању ова два питања, иде „на доље“.

„Слободе грађана су угрожене када је дошло до ограничења на слободу јавног окупљања,“ навели су из Фридом хаус. Такође, изражена је забринутност поводом „независности судства и јавних медија, као и безбројни пропусти да се ефикасно процесуирају претходни напади на медијске раднике“. Штавише, Фридом хаус је навела „индиректно цензорство“.

Као главни проблем у Црној Гори наведена је корупција, али су „НВО које истражују корупцију или критикују рад владе под великим притиском,“ пише Бендоу.

Аменсти интернешенел: Пријетње и напади на новинаре настављени

Aмнести интернешенел (Amnesty International) је утврдио током 2015/2016: „Пријетње и напади на независне медије и новинаре су настављени: само неколико починиоца напада било је приведено правди. Полиција је користила претјерану силу током протеста које је организовале опозиционе прартије. Постојало је и незаконито праћење и надгледање НВО које су се усудиле да критикују.“

Стејт департмент: ЦГ карактерише корупција и кривично гоњење политичких противника

df-pg-7

„Коначно, Стејт департмент, је прошле године поднио извјештај на 42 стране у којима су оцијењена људска права у Црној Гори, према којем тешко да је Црна Гора побједник у демократији,“ пише Бендоу.

„Стејт департмент је примијетио изборне нерегуланости и подривање грађанског повјерења од стране државне партије. Корупција је свеприсутна, и ‘карактерише је незажњивост, политичка пристрасност, непотизам, селективно кривично гоњење политичких и друштвених противника’,“ наводи аналитичар дјелове извјештаја.

Што се тиче новинара, ситуација се погоршала. „Постојали су владини и квази-званични напади на лидере НВО-а од стране медија које контролише влада,“ наводи се у извјештају Стејт департмента, као и да „мањине трпе дискриминацију и дрштвено насиље, а присутни су и други проблеми везани за људска права, као што су: некажњени ратни злочини, злостављање од стране полиције људи који су у притвору, кршење људских права када су у питању мирна окупљања грађана.“  

Црна Гора – мафијашка држава

milo_djukanovic___montenegrian_godfather

„Поред тога,“ наводи Бендоу, „Црна Гора је стекла титулу мафијашке државе.“ Он наводи оцјену аналитичара Џејмса Надоа (James Nadeau) који је објавио да дугогодишњи премијер Мило Ђукановић, који је нанон задњих избора напустио функцију али остао утицајан, има „дугу историју коруптивних и криминалних активности“, као и да га неки посматрачи зову „Г-дин 10 процената“.

„Сасвим је вјероватно да Обамина администрација користи Црну Гору како би нанијела ударац Москви. Карпентер је,“ наводи Бендоу, нагласио: „Чланство ЦГ у НАТО ће бити моћан пријекор лошем руском утицају на Западни Балкан и показати да ниједна држава нема вето над НАТО-вом одлуком да прими нову чланицу“.

„Доналд Трамп је са правом назвао НАТО ‘застарелим“ и критиковао Европљане. Сенат би морао да се одупре неоконзервативној журби да угуши сузбију расправу и дозволи долазећој администрацији да поново размотри питање црногорског чланства у НАТО.

Амерички народ очајнички треба неког ко ће бринути о њиховој одбрани, а не да они заувијек штите друге нације, посебно оне које није брига за сопствену одбрану. Трансатланска алијаса не би требала да укључи ‘Балканског миша’,“ закључио је Бендоу.

5 КОМЕНТАРИ

  • 0
   0

   He , he , a jesi vragolast Nidžo , baš me znaš uglavnom nasmijati kad pišeš komentare .
   Da znaš da u ova vremena valja imati nekog tako ko ti da te nasmije he , he , smijeh je zdravlje , zato si ti ovđe izuzetno važan , vazde kad nešto napišeš ja se sit izasmijem , pa shvatim koliko je u ova vremena važno da je čeljade zdravo u glavu , a ti nas vazde podśetiš koliko je to važno .
   Jes da znaš precerati , jes da su ti Đika i Erke oprostili za ono „kozoderi“ , ali bi isto valjalo da im se izvineš , čisto da pokažeš poštovanje prema Katunjanima .
   Ako Bog da pa se svi jedared skupimo i dođemo u crnogorsko pleme grbaljsko , pa onako uz rakiju i mezu razglabimo o junaštvu , ja ću vas faliti kako ste se junački oduprijeli okupatoru srpskom despotu kad je bio došo da vas pokori !
   Malo je koje pleme crnogorsko tada toliko junaštvo pokazalo ka vi Grbljani !

 1. 0
  0

  Ipak su precijenili Crnu Goru, nije ona mish vec Balkanski lopov.
  Bash bi voleo da je vidim u natou, pola bi se oficira odma nashlo na platnom spisku KGB-a, a druga polovina na platnom spisku ishila i islamskih zemalja… 🙂

 2. 0
  0

  Vidjecete kad senat nocas izglasa a tramp ponovo vrati na razmatranje kad bude ttebo da potpise objavite mi admini ovaj komentar evo dva. Dana necete da mi objavite komentar moracu prijatelja gojka pitat ko mu radi u in4 s portalu ako nije neki poturcenjak

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here