Насловна Политика Бeлорусија уједињује Русију и Украјину

Бeлорусија уједињује Русију и Украјину

0
ПОДИЈЕЛИ

22. децембра Минску је одржан форум за разматрање хитних питања на међународном плану. У главном граду Белорусије одржан је округли сто на тему „Стручна јавност Белорусије, Украјине и Русије: регионалној димензији“, где стручњаци говорили стање међу-регионалне и прекограничне сарадње три земље у овој фази. Састанак је потврда од белоруских политичких изјава да је „Минску постао симбол за велики број важних економских и политичких питања дијалога.“

Према представницима стручне јавности, у 2016. у односима три земље проблеми нису решени и и чекају се адекватна решења за решавање истих.

„Данас је пример интеграције бившег Совјетског Савеза, наравно, Савезна држава Русија и Белорусија. Да може да послужи као пример, укључујући и Украјину, о томе како да успешно гради односе са суседним земљама,“ рекао је политички научник и директор Института руске дијаспоре Сергеј Пантелеиев.

Он сматра да је разлог за проблеме у односима између Русије и Украјине су садржани у настојању да представи Русију као непријатеља. Развој белоруско-руских односа омогућава доказује супротно.

Директор Центра за европске интеграције (Минск), политички аналитичар Јуриј Шевцов сматра да се ситуација може променити само уз спровођење споразума у Минску.

„Битно је да сви они који су потписали споразум у Минску, да их реализују. Док се то не деси неће бити пробој у нашим односима. Говорећи о интеграцији три земље не могу. Имплементација потписаних докумената у Минску, треба да буде основа овог процеса. Само то ће обновити односе“, рекао је он.

Директор украјинског Института за анализу и политичко управљање Руслан Бортник је „Тема Крима и Донбаса захтева отворени дијалог.“ У Украјини, преовладава радикализам, који сужен маневарски простор за потребе владе.

„Украјински криза – Историја која траје деценијама, јер су људи који су постали катализатор за ове догађаје неће моћи да промене своје мишљење и признају да нису били у праву“, рекао је Руслан Бортник.

За решење проблема треба да се пронађу нови модели. „Можете погледати на раст у Кини или независно да генеришете такве моделе. Социо-економска модернизација и стварање успешних економских пројеката ће довести нашу сарадњу на нови ниво. Беларус може да направи од Источне Европе Швајцарску за Украјинце и Русе. У томе ја видим могућност опстанка наше цивилизације“, нагласио је он.

Није први пут да чесници Форума разматрају питања белоруско-руско-украјинске сарадњу. Садашња дебата постала је логичан наставак округлог стола „Стручна јавност Украјине, Русије и Белорусије у савременим условима“, организована на иницијативу белоруских невладиних организација: информативне и образовне установе „Актуекни концепт“, портала „IМHОklub.bi“ и Центра за савремене друштвене технологијје.

За округлим столом стручњаци су се сложили да наставе сарадњу у оквиру форума. Тренутна геополитичка ситуација је таква да су препоруке дате током дискусије на подручју Минска дозволити да се у потпуности обнови трилатерална сарадња Белорусије, Русије и Украјине.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here