Насловна Политика Белгија: Ухапшено 15 терориста

Белгија: Ухапшено 15 терориста

0
ПОДИЈЕЛИ

У више операција у Белгији је ухапшено 13 лица и у Француској још два белгијска држављанина под сумњом да су исламскли терористи који су спремали нападе.

terorizam

Ово је изјавио  данас у Бриселу замјеник белгијског савезног тужиоца Ерик ван дер Сипт.

Ван дер Сипт је на конференцији за штампу саопштио да су претреси и хапшења извршени у предградђима Брисела и граду Вервијеу, гдје је полиција убила двојицу исламских терориста који су отворили ватру из калашњикова на полицијске специјалне снаге. Један терориста је у тој акцији рањен и ухапшен.

Белгијски званичник је потврдио да су у скровишту терориста у Вервијеу и још неким мјестима пронђене аутоматске пушке калашњиков, експлозив и детонатори за израду бомби, као и полицијске униформе, лажни документи и већа количина новца.

Он је рекао да у интересу истраге не може објелоданити имена убијених и ухапшених лица за које постоје докази да су спремали терористичке нападе, а додао је да су двојица белгијских држављана, на тражење белгијских власти, ухапшени у Француској под сумњом да су били повезани с терористичком ћелијом у Белгији.

Белгијски лист „Хет латсте нивс“ се позива на истражне изворе и каже да су терористи, вјероватно из средине чеченске имиграције, имали план да, уз нападе на полицијске станице и полицајце, „отму једну важну личност и одрубе јој главу“.

Замјеник тужиоца Ван дер Сипт то није желио да коментарише, али је потврдио да су неке важне личности стављене под посебне мјере заштите.

Радио станица Бел-Ртл је пренела извештаје да је циљ терориста био и да отму аутобус с цивилним путницима.

Белгијски медији су јединствени у оцјени да је циљ исламских терориста, повратника из рата на страни екстремиста у Ираку и Сирији, био да шокирају и изазову панику у земљи.

Замјеник тужиоца Ван дер Сипт је изјавио да су терористи били организовани „у оперативној групи која је спремила нападе великих размјера, нарочито на полицију“ и власти су морале да предузму све мјере да се то спријечи.

Лист „Дернијер ер“ такође тврди да су исламски терористи намјеравали да отму једну важну политичку личност или високог функционера полиције.

Град Вервије, предграђа Брисела и Анверса су у Белгији права упоришта исламских екстремиста, досељеника махом из арапских и других муслиманских земаља.

Неколико стотина њих су отишли да се боре с џихадистима у Сирији и Ираку, гдје их је педесетак и погинуло.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here