Насловна Политика Белгија повисила палестински дипломатски статус

Белгија повисила палестински дипломатски статус

0
ПОДИЈЕЛИ

BriselБелгија је јуче саопштила да је повисила статус палестинске дипломатске делегације у тој земљи на мисију, у знак подршке дводржавном решењу блискоисточног сукоба.

Белгијски министар спољних послова Дидије Рејндерс је потврдио ту промену од „опште делегације“ у „мисију“, након што је потписао споразум на билатералном састанку са палестинским председником Махмудом Абасом, приликом посете Јордану.

„Повишење ( статуса) одражава белгијску и европску подршку дводдржавном решењу,“ навео је Рејндерс у саопштењу, додавши да шеф мисије може да користи титулу амбасадора.

Он је потписао споразум данас у јорданској престоници Аману, у оквиру посете која је укључила обилазак палестинских територија и која ће га одвести у Израели следеће недеље.

Потез је био планиран од новембра 2012. године, када је Белгија била једна од 138 земља у Генералној скупштини УН које су гласале да се Палестина призна као држава нечланица посматрач, а претходно је била ентитет са статусом посматрача.

Немачка и Велика Британија су се уздржале од гласања, а САД и Израел су били међу само девет земља које су биле против, тврдећи да прави пут до државе води кроз директне преговоре, подсећа АФП.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here