Насловна Политика Бела кућа: Важно је да САД и Авганистан потпишу споразум до краја...

Бела кућа: Важно је да САД и Авганистан потпишу споразум до краја 2014.

0
ПОДИЈЕЛИ

bela kuca

Бела кућа истиче да је „важно“ за САД и Авганистан да потпишу нови билатерални безбедносни споразум до краја ове године.

„Безбедносни споразум могао би да отвори пут САД да задржи на хиљаде војника у Авганистану пошто рата буде формално закључен на крају 2014“, изјавио је портпарол Беле куће Џош Ернест и додао амерички председник Барак Обама „још није одлучио да ли задржати војнике у Авганистану или не“, пренела је агенција АП.

Ернест је рекао да је брза акција од кључног значаја за војно планирање САД и планирање НАТО савезника који такође имају своје војнике у Авганистану, а изјава је уследила само неколико сати пошто је авганистански председник Хамид Карзаи изјавио да би он да радије његов наследник, на месту шефа државе, потпише тај споразум после председничких избора у априлу наредне године.

Портпаролка Стејт департмента Џен Псаки додала је да Вашингтон покушава да разјасни примедбе авганистанског председника како билатерални безбедносни споразум (БСА) две земље не би ступио на снагу, тек, после председничких избора у Авганистану.

„Верујемо да је раније потписивање БСА пре него касније јесте од суштинског значаја да се Авганистанцима пружи извесност о њиховој будућности пред предстојећих избора и омогућити САД и другим савезницима да планирају присуство (у Авганистану) после 2014“, рекла је Псаки.

Псаки је навела да није практично могуће за Вашингтон даље одлање одлуке о потписивању БСА, због неизвесности које је одлагање ствара, додао је Ројтерс.
Карзаи је поручио делегатима Лоја џирге да „уколико га (споразум) ви прихватите и усвоји скупштина, споразум треба да буде потписан када се одрже избори, како треба и достојанствено“.

„Ако буде потписан споразум, остаће између 10.000 и 15.000 војника. Када кажем њихових војника, не мислим само на америчке“, рекао је Карзаји данас делегатима Лоја џирге.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here