Насловна Политика Бела кућа се нада да ће конференција окончати режžим Асада

Бела кућа се нада да ће конференција окончати режžим Асада

0
ПОДИЈЕЛИ

bela kuca

Бела кућа је изразила јуче наду да ће најављена сиријска мировна конференција довести до стварања новог вођства ратом разорене земље.

Портпарол Беле куће Џош Ернест је рекао да је циљ конференције најављене за 22. јануар у Женеви, уклањање с власти председника Сирије Башара ал Асада, јавио је АП.

На тој конференцији, први пут ће се после три године колико траје градјански рат, састати представници сиријске владе и опозиционих група. У том рату је погинуло више од 100.000 људи а њиме је дестабилизован регион, навела је америчка агенција.

Амерички државни секретар Џон Кери поздравио је раније данас планове о одржавању сиријске мировне конференције у јануару, оценивши да је она „најбоља прилика“ да се оформи нова прелазна влада и земља изведе из рата.

  • Сирији треба ново водјство како би било заустављено крвопролиће, а сиријском народу се дала могућност да оствари дугогодишње тежње – саопштио је Кери, након што је раније данас канцеларија генералног секретара УН Бан Кимуна објавила да ће Мировна конференција о Сирији бити оџана 22. јануара у Женеви и на њој ће преговарати сиријска влада и опозиција.

Претходни покушаји да се две стране доведу за преговарачки сто нису успели, пре свега због свадја око тога ко треба да представља сиријску опозицију и владу и да ли Иран, Саудијска Арабија и друге регионалне силе треба да учествују, наводи АП.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here