Насловна Политика Бела кућа одбацује захтев за помиловање Сноудена

Бела кућа одбацује захтев за помиловање Сноудена

0
ПОДИЈЕЛИ

bela kucaБела кућа одбацила је захтев за помиловање Едварда Сноудена, бившег службеника америчке Националне агенције за безбедност, који је обелоданио програм Вашингтона за надзор телефонске и интернет коминукације.

“Сноуден је кршио амерички закон. Треба да га вратимо у Сједињене Америчке Државе (САД) и суочимо га с правдом, између осталог за цурење поверљивих информација”, рекао је јуче за америчку телевизију АБЦ саветник Беле куће Дон Фајфер, пренела је агенција АФП.

Исти став имају председавајући надлежног Комитета за обавештајне службе америчког Сената, сенаторка Дајан Фејнстајн из Калифорније и републиканац Мајк Роџерс у Мичигена који оцењује да је “тражење помиловања за Сноуден лоша идеја”.

Фејнштајн је рекла да је Сноуден прекршио закон и да је могао (да је хтео) да “приватно пријави своја сазнања њеном комитету”, додаје Фоx Неwс.

Више од 100.000 људи је потписало петицију којом се апелује на власти САД да помилују Сноудена у случају да му буде изречена оптужница.

Захтев за помиловање у коме је Сноуден назван “националним херојем САД-а“ објављен је на сајту Беле куће још средином године, а америчка администрација је у обавези да размотри и одговори на сваку петицију са преко 100.000 потписа, подсећају агенције.

Сноудену је Русија одобрила азил у августу, уз велико негодовање Вашингтона, где је тражен због оптужби за шпијунажу.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here