Насловна Политика Бела кућа брани право Турске да напада екстремисте

Бела кућа брани право Турске да напада екстремисте

0
ПОДИЈЕЛИ

Бела кућа је данас бранила право Турске да изводи ваздушне нападе на Радничку партију Курдистана (ПКК) после серије напада који су угрозили крхко примирје између турских власти и Курда.

belakuca-2ilorg-650x366

Заменик саветника за национлану безбедности Бен Родс, који се налази с америчким председником Бараком Обамом у Кенији, изјавио је у Најробију да САД сматрају ПКК „терористичком организацијом“, оцењујући да Турска „има право на акције чија су мета терористи“. Родс је поздравио и турску офанзиву против Исламске државе у Сирији.

Турска је у петак одлучила да се ангажује у борби против џихадиста у Сирији и тог дана почела бомбардовање положаја Исламске државе. Истовремено је одлучила да гађа циљеве ПКК у Ираку.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је у петак да је његова земља пристала да САД користе њену ваздухопловну базу Инџирлик за војне операције против џихадиста.

Ердоган није изнео детаље споразума које је он, према речима америчких и турских званичника, постигао прошле недеље у телефонском разговору с председником САД Бараком Обамом.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here