Насловна Политика Бећковић за ИН4С о суђењу за „државни удар“: Мандић и Кнежевић освијетлили...

Бећковић за ИН4С о суђењу за „државни удар“: Мандић и Кнежевић освијетлили образ српству (ВИДЕО)

Први пут се у историји дешава, да они који нису Срби поништавају одлуке историје српског народа

15
Матија Бећковић

Академик Матија Бећковић у разговору за портала ИН4С објашњава значај личности Марка Даковића, којим је одликован од стране Нове српске демократије, као и о томе шта мисли о суђењу лидерима Демократског фронта Андрији Мандићу и Милану Кнежевићу.

орден Марко Даковић

Господине Бећковићу, како се осјећате након што сте постали добитник награде Марко Даковић, која вам је уручена од оне Црне Горе који вас заиста воли, цијени и поштује Ваш рад?

-Високо су они мене одликовали и почаствовали. Али, ја се исто толико радујем што су Марка Даковића рехабилитовали и извели на светлост, после толико деценија његовога странствовања. То је једна од најсветлијих личности нашега народа, који је био Марко Миљанов свога времена. Марко Миљанов је написао „Примјере чојства и јунаштва“, а један од његових примјера нашега доба је Марко Даковић. И то што су установили његов орден, ја се надам да ће се тако једног дана звати „Српска легија части“.

Бећковић у разговору са новинарком портала ИН4С

Из Вашег угла шта мислите шта је то у Србима и српском народу у Црној Гори, с једне стране свето, а шта проклето, па их се толико плаше „новокомповани“ Црногорци, и на све начине покушавају да их асимилишу?

-То је дуга прича, али то се први пут у историји дешава, да они који нису Срби поништавају одлуке историје српског народа. Они не поништавају одлуке Хрватског сабора или Призренске лиге, него Велике Народне скупштине српског народа у Подгорици. Како је то могуће да народ који није њихов буде у њиховој надлежности?

Упознати сте са судским процесом монтираног „државног удара“ против оних који се бори за права Срба у Црној Гори. Како то коментариште?

-Било је тих процеса и раније. У једном од тих је учествовао и Марко Даковић. То је био чувени бомбашки процес. А и сад смо имали један бомбашки процес, а оба су била по сценарију црногорске полиције. Тако, да чудим се зашто су дозволили директан пренос, зато што су у том преносу Срби видели неке велике, крупне личности нашег јавног живота и нашег народа, као што су господин Мандић и господин Кнежевић, тако да су их у целом српству уздигли и осветлили као нове личности које ће одлучивати о судбини и будућности нашег народа.

Кога то Матија Бећковић од српских писаца у Црној Гори чита?

-А има онај један кога сви знамо напамет, да нам га не би отели. И он је створио тај народ, а тај народ сада не зна ни шта ће с њим, ни шта ће без њега.

15 КОМЕНТАРИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here