Насловна Друштво Бећковић на „Тргу од ћирилице“ : Узели сте га, јачи сте, али,...

Бећковић на „Тргу од ћирилице“ : Узели сте га, јачи сте, али, не тражите да вам уз Косово дамо и своју част!

4
ПОДИЈЕЛИ
Матија Бећковић, писац

У оквиру манифестације „Трг од ћирилице“ која се одржава у Херцег Новом, 14. августа организован је концерт „Херцег Нови за Косово и Метохију“. Свој допринос овом концерту дао је прослављени српски песник и академик Матија Бећковић својом беседом:

 • Можда се ова тема не уклапа у мождане вибрације овог доба године кад бисмо сви желели да се опустимо и за тренутак одахнемо и одржимо илузију да смо сви лаки и безбрижни. Покушавали смо да искључимо све рингле и прекидаче и све склонимо у страну, па ипак нас престижу и старе и нове бриге и нове мисли.

Како би било добро да нас Србе не третирају мимо света и не траже од нас оно што се не тражи ни од једног другог народа, а то значи да Косово не буде изузетак, уникум и преседан који се неће примењивати ни на једном другом народу на планети. Како признавање Косова може бити услов за пријем Србије у Европску унију кад су у Европској унији неколике државе које Косово не признају? Хоће ли њих истерати из Европске уније из истог разлога из којег нас не примају?

Косово је вековима било окупирано, али ниједан окупатор није тврдио да није српско, ни нагонио да се Срби са тим сагласе. Ако су глуви за наше разлоге, нека питају Израел, Румунију или Шпанију зашто ту назови-државу не признају и ми ћемо њихове разлоге признати као своје. Узели сте га! Окупирали сте га! Јачи сте! Али нисте у праву! Не тражите да вам уз Косово дамо и своју част и своје место међу људима и народима!

Извор: Искра

4 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  малопре

  …“I tell my congregants: Don’t think we’re here for good, and I encourage them to buy property in Israel,”Rabbi Meir Bar-Hen said in an interview with Jewish news agency JTA.

  “This place is lost. Don’t repeat the mistake of Algerian Jews, of Venezuelan Jews. Better [get out] early than late…“

  https://www.rt.com/news/400265-barcelona-rabbi-tells-jews-move-to-israel/?utm_source=browser&utm_medium=aplication_chrome&utm_campaign=chrome

  …“Стари Завет нас плаши својом непосредном окрутношћу и ми журимо да се окренемо и побегнемо у топли загрљај новозаветне благодати. Али не треба бежати, зато што Стари и Нови Завет не противрече један другом. Везани су унутрашњим јединством и Исти Бог делује у оба. Онај ко је достојан новозаветне милости примиће милост. Онога ко је окорео до краја пронаћи ће старозаветна строгост. И треба пажљиво гледати слике које пророци осликавају. То су слике правде и истине, које се и данас дешавају…“, из беседе протојереја Андреја Ткачова

  https://stanjestvari.com/2017/08/19/tugovati-uzdisati/

  православни Копти египатски…
  https://www.youtube.com/watch?v=Oxu3Kw8aD68

 2. 0
  0

  Риједак примјер толико година борбе пером али борба која даје резултате.Да Срби мемају људде и писце као Матија Бећковић од давно би из мапе народа били избрисани.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here