Насловна Политика Бечки Стандард: Бошњаци инструментализују Сребреницу

Бечки Стандард: Бошњаци инструментализују Сребреницу

1
ПОДИЈЕЛИ

Обележавање 20-годишњице злочина у Сребреници, усљед конфликта Истока и Запада, добило је геополитичку димензију, оценио је бечки дневник Стандард.

islam-shark-tankcom

Како наводи лист, жртве тог злочина бошњачка страна је политички инструментализована, док националистичко-српска страна умањује „геноцид“.

Лист указује да је Русија стала против резолуције коју је предложила Велика Британија, а да је Москва аргументовала да је реч о антисрпској резолуцији.

Претходно су политичари из Србије и Републике Српске критковали документ, у којем се помиње пречесто појам геноцид, пише Стандард и додаје да, од када је „почињен, јула 1995. године, тај највећи злочин у Европи после Другог светског рата, постао је политичко питање“.

„Једни покушавају да се присећају, али инструментализују жртве, а други негирају и умањују димензије злочина. Додатно је дебата око Насера Орића ове године подстакла поларизацију и користила је председнику РС Милораду Додику“ оцeњује дневник.

Историчар Никола Мол каже за лист да „ Додик сада може да каже да се слави злочинац“.

„Може да каже – један разлог више због којег морамо да се отцепимо“ додао је Мол, а Енвер Казаз је навео да су „жртве потпуно политизоване, и смрт је постала политички фактор прве врсте“.

Како наводи лист, Казаз је рекао да је бошњачка политичка елита, коју предводи бошњачки члан Председништва БиХ и лидер СДА Бакир Изетбеговић, инструментализовала злочин, и истакао, да је то омаловажавање жртава.

Мол каже да, пошто је масакр у Сребреници окарактерисан као геноцид, он у БиХ има високо симболични значај, а постаје и све већи предмет спорова.

Мол критикује политизацију расправе о „геноциду“, додајући да се о жртвама других масовних злочина више ни не говорио као о „правим“ жртвама.

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    Ограђујем се, у своје име, од било које инструментализације жртава злочина, , мојих, или неког другог, било где! Сматрам то подмуклим, ниским и поквареним! У схватању злочина и злочинаца, држим се у свему принципа Ф.М. Достојевског. Према томе, позивам багру ситног зуба да одустане од злоупотребе спомена на невине жртве и свих невино страдалих!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here