Насловна Политика Бечка полиција разоружала америчке војнике

Бечка полиција разоружала америчке војнике

0
ПОДИЈЕЛИ

Полиција на бечком аеродрому Швехат зауставила је групу наоружаних америчких војника који су били на путу за Украјину, пише бечки „Куријер“

americka vojska

Група америчких војника изазвала је пре пар дана безбедносни аларм на бечком аеродрому, пошто је покушала са војним наоружањем да путује у Украјину, али без потребних дозвола.

Полиција је морала да интервенише и „разоружа“ америчку јединицу, а државно тужилаштво добило је налог за покретање истражног поступка због кршења закона о ратном материјалу, пише бечки дневник.

Девет војника из САД налазило се на путу из Вашингтона ка Украјини.

„Пошто је, након планираног преседања на бечком аеродрому дошло до проблема са следећим летом, војници су били принуђени да мењају карте и због тога напусте транзитни део“, објаснио је пуковник Михаел Бауер, портпарол Министарства одбране Аустрије.

Приликом безбедносне контроле у њиховом пртљагу пронађене су пушке М16 и пиштољи.

Ово откриће изазвало је узбуну на аеродрому, јер наоружање није било пријављено, због чега је одмах одузето и војници приведени на саслушање.

Америчка амбасада је одмах позвана, као и Служба за заштиту уставности Аустрије.

Како се испоставило, Американци нису имали потребне дозволе за пренос наоружања.

Министарство одбране и спољних послова могу у специјалним случајевима да дозволе боравак или транзит страним војницима, на пример за одлазак у мировне мисије, вежбе или слично. Американци нису поднели захтев за такву дозволу„, казао је Баер.

Иначе, у Аустрији је издавање тих дозвола постала учестала пракса јер је Аустрија транзитна земља за војнике страних држава који преко ове државе иду у мировне мисије или војне вежбе у друге земље.

Бауер истиче да се месечно издаје „веома много“ таквих дозвола.

Покушај америчке амбасаде да накнадно добије дозволу био је неуспешан из правних разлога.

Уместо да путују у Украјину војници су били принуђени да се врате у Вашингтон, а своје наоружање су понели су собом, наводи бечки дневник.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here