Насловна Политика Бечић: Влада континуитета нема политичке самосталности да се суочи са проблемима

Бечић: Влада континуитета нема политичке самосталности да се суочи са проблемима

3
ПОДИЈЕЛИ

Демократски притисак, на који је опозиција принуђена, даје до сада најконкретније резултате, оцијенио је лидер Демократа, Алекса Бечић, наводећи да Владе нема снаге, спремности, ни политичке самосталности да се ухвати у коштац са економско-социјално-правним проблемима.

Он сматра да чињеница да 39 посланика опозиције, односно практично 49 одсто посланика црногорског парламента не учествују у раду Скупштине, шаље снажну поруку и унутра и вани. “Поруку коју нико не може посматрати равнодушно”.

Бечић је подсјетио да опозиција не дјелује у срећној и уређеној земљи, већ управо супротно, у јединој држави у Европи у којој власт никада није смијењена на изборима.

“Слободан сам на основу свих инпута које имам, на основу свих разговора које сам имао до данашњег дана, закључити да овај модел демократског притиска, на који смо принуђени, даје до сада најконкретније резултате, далеко видљивије од свих до сада виђених”, казао је Бечић у интервјуу агенцији МИНА.

Према његовим ријечима, ток, карактер и епилог сједница Скупштине јасно показује да он у овом тренутку нема ни контролну, ни надзорну, ни представничку функцију, већ само представља једну врсту проточног бојлера за погубне потезе нелигитимне власти.

Бечић је оцијенио да опозицију у постизборном периоду карактерише никад израженији ниво међусобног уважавања, координације и синхронизованог дјеловања.

Демократама је, како тврди, драго да такво стање постоји, јер су много труда и енергије уложили од свог оснивања да буду одређено везивно ткиво у опозицији, како би се оштрице свих опозиционих колега умјесто једни ка другима, усмјериле ка Демократској партији социјалиста и организованим криминалним групама.

“Нијесмо ми бирали једни друге, не морамо да се слажемо око свега, али смо предодређени једни на друге јер само тактички мудро, политички одговорно и међусобно искрено можемо доћи до нужних промјена за којима вапе грађани Црне Горе”, сматра Бечић.

Како наводи, показао је и предизборни период да није суштина успјеха опозиције у начину наступа, већ управо у томе да ли се уважавамо и договарамо како до побједе.

Бечић појашњава да иако су избори одржани у антидемократским условима, иако је опозиција наступила у четири колоне на протеклим изборима, они су захваљујући чињеници да се први пут није међусобно нападала у новијој историји, успјела да оствари рекордних 180 хиљада гласова, односно 30-ак хиљада више него на протеклим државним изборима.

“Опозиција и у наредној години мора јединствено истрајати на захтјевима који су јасни и око којих нема трговине. Опозиција мора показати истрајност и чврстину која се од ње очекује, јер 39 посланика и 180 хиљада чистих као сунце гласова опозиције су снага пред којом се криминал и корупција са својим експонентима морају повући”, поручио је Бечић.

Парламентарни избори одржани 16. октобра су, како додаје, умјесто очекиваног путоказа ка изласку из кризе у којој се налази Црна Гора, само продубили политичку, институционалну и економску кризу у држави.

“Врхунац године свакако је представљала чињеница да су парламентарни избори у Црној Гори, земљи кандидату за чланство у Европску унију (ЕУ), одржани у дану спровођења терористичких напада и суспендовања могућности коришћења модерних средстава комуникације”, тврди Бечић.

Према његовим ријечима, када се томе дода дневник градоначелнице из Гусиња који је слика и прилика владавине ДПС-а, видео записи о “патриотским” бирачима из дијаспоре, редови за исплату награда након гласања за одбрану “државних интереса”, онда нема дилеме да Црна Гора умјесто пута од нарушавања демократије ка демократији, иде обрнутим правцем, односно путем од нарушавања демократије ка антидемократији.

“Чињенице које говоре да је први пут у новијој црногорској историји изабрана Влада у полупразној сали, да је на чело Владе дошао господин Марковић, црна кутија Црне Горе, свакако иду у прилог тези да једна крха, математичка већина, која се налази на стакленим ногама, не може Црној Гори обезбиједити стабилност и излазак из кризе”, оцијенио је Бечић.

Напротив, како је додао, први потез нове Владе било је упућивање Предлога буџета за 2017. годину који је наишао на опште незадовољство и осуду цјелокупне јавности.

“Такав сет економских мјера ње ни патриотски, ни визионарски, ни програмски, ни црногорски, ни српски, ни албански, ни муслимански, ни бошњачки, ни хрватски, већ издајнички према сопственом народу”, сматра Бечић.

Он је рекао да када не смијете да наплатите порески дуг од партнера, онда ударате на мајке, када не смијете да наплатите стотине милиона консеција које отимају њихови другови и финансијери, онда ударате на дјецу, када не смијете да кажете стоп сивој економији и увозничким лобијима, онда ударате на све грађане увођењем нове акцизе на гориво.

“То је начин функционисања Владе континуитета, Владе која нема нити снаге, нити спремности, нити политичке самосталности и храбрости да се ухвати у коштац са огромним економско-социјално-правним дубиозама”, казао је Бечић.

Он је подсјетио да су се Демократе већ однијеле у односу на предлоге Демократског фронта (ДФ), који представљају неке од начина интезивирања активности ванпарламентарне политичке борбе.

„Саопштили смо да у основи немамо ништа против тих модалитета, али да они могу дати резултате једино ако су прихватљиви за свих 39 посланика опозиције. У односну на предлог ДФ-а за формирање коминистарске Владе, јасно смо саопштили да Демократе неће учествовати у било којој Влади која подразумијева учешће ДПС-а”, подсјетио је Бечић.

То је, како наводи, обећање Демократа грађанима, али никада неће бити сметња рјешењу ако други сматрају другачије од њих. “Али у томе нећемо учествовати, као што нијесмо учествовали ни у Влади тзв. Изборног повјерења”.

“Оно сто је суштина јединственог опозиционог дјеловања јесте инсистирање да најкасније са прољећем 2018. године имамо одржавање предсједничких, поновљених парламентарних и локалних избора у практично свим локалним самоуправама, имајући у виду да им мандат истиче 2018. године”, појашњава Бечић.

Додаје да Демократе траже опште изборе, као и пуну истину о случају државни удар, јер су то темељне претпоставке да се може кренути у наредну фазу.

Бечић истиче да су се Демократе у претходним периоду показале да су по цијену јединственог дјеловања опозиције, спремне и на сопствену жртву.

“Сјетите се да смо због најаве бојкота избора од стране опозиције у Тивту, повукли нашу листу која је по свим истраживањима имала велику подршку, али смо нашу искреност платили тиме што су ипак одређене опозиционе партије у последњи час одлучиле да предају изборне листе, а ми останемо ван изборне утакмице”, подсјетио је Бечић.

На питање да ли су Демократе спремне да на изборима у Никшићу наступе са комплетном опозицијом, Бечић је указао да су парламентарни избори показали да суштина успјеха опозиције, није у начину наступа, већ у томе да ли се међусобно поштују и теже остварењу заједничког циља.

“Тако да су Демократе апсолутно спремне као и 16. октобра, за све оно што је заједничко промишљање и интерес опозиције, свјесни да нам подршка расте континуирано и да ми носимо ону нову вриједност без које нема коначног политичког нокаута Демократске партије социјалиста (ДПС)”, поручио је Бечић.

Он је казао да су потези Демократа у постизборном периоду на фону воље њихових чланова и симпатизра, односно оних који су им 16. октобра указали повјерење.

“Тако да не да нема разлога за страх од разумијевања бирача, већ чак напротив најновија истраживања и анализе са свих страна, укључујући и оне који нам нијесу никада били наклоњени, говоре у прилог тези да су

Демократе у претходна два мјесеца оствариле веома значајан раст, тако да данас чак имамо осјетно већу подршку од оне 16. октобра која је од свих окаректирасана као импресивна”, рекао је Бечић.

Он сматра да грађани цијене принципијелност и доследност Демократа.

“Видјели сте да смо и након избора показали да смо другачији од других, да смо прије свега људи, па тек након тога политичари”, додаје Бечић.

Он подсјећа да су се посланици Демократа одрекли службених аутомобила, државног горива и плаћања телефонских рачуна, чиме ће направити уштеду у буџете у износу од 60 хиљада евра.

Одборници Демокара у Котору, како наводи Бечић, одрекли су одборничких накнада у корист младе суграђанке којој је потребно лијечење.

Он тврди да су активни на свим пољима, обилазе Црну Гору. “Само у децембруу сам заједно са сарадницима обишао 19 црногорских општина и обавио разговире са преко 1.200 наших грађана, тако да смо максимално осмисли наше ванинституционално дјеловање”.

“Свјесни смо да ми као потпуно нова гарнитура посланика, права репрезентација коју желе да чују гласаци, можда имамо највећи интерес да се представимо најширој јавности, али нама је интерес опозиције и јединства опозиције изнад било ког партијског интереса, а очито да алтернативни методи представљања ван сједница парламента и радних тијела дају резултате и зато рапидно растемо из дана у дан”, казао је Бечић.

3 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    O procentima priča jer iz Demokrata teško može izaći SNPeovski recidiv.Kalkulantska osnova.To vidim kao ljekar,a posmatranjem i čitanjem izjava lako je postaviti paralelu.
    A posebno je pitanje sa kojim bi to kadrovima Demokrate ušle u bilo koju vladu? Niko im neme dana realnog staža,sve neki sekretari partije,predsjednici mreže mladih,mreže žena,mjesnih zajednica.Bez lične i profesionalne dokazanosti.Ako neko misli da se takvima povjeravaju porodice,država,tome treba pregled i dijagnoza. Crna Gora je jednom prosla taj psiholoski i logički pad- kada je dopustila,pod kreacijom Udbe,da joj rukovode neznaveni i priučeni,bez iskustva u privredi.To ni jedno ozbiljno društvo ne bi dozvolilo,pročitajte malo,pa se uvjerite.Sa stručne strane,takvo stanje je simptomatično za kolektivni autizam.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here