Насловна Политика Бечић се већ кандидовао, ДФ га отписао

Бечић се већ кандидовао, ДФ га отписао

12
ПОДИЈЕЛИ

У Демократском фронту, који је до недавно важио за снагу која ће предложити предсједничког кандидата опозиције, сматрају да је Бечић новом понудом аутоматски сам себе дисквалификовао за изборну трку.

“Управо је Бечић изгубио у изборној трци за градоначелника Подгорице од Славољуба Стијеповића који у ДПС-у представља једног од ниже рангираних функционера, али изгледа сасвим довољно јаког да побиједи лидера Демократа”, каже се у саопштењу ДФ-а.

Како се наводи, Бечић је на прошлим парламентарним изборима предводио листу која је освојила око девет одсто гласова подршке, или исти број мандата као некад Дарко Пајовић, а упола мање од листе ДФ–а.

“Треба ли уопште подсјећати да је Бечића побиједио чак и Срђан Милић који је од сваког другог изгубио, али је ето лидера Демократа побиједио у првом кругу. Тај пораз је и био разлог да Бечић напусти СНП и крене путем “побједа” који је “поплочан поразом нанесеним од Милића”, кажу у ДФ-у и наглашавају да је Бечић, прије свог самокандидовања требало да сачека предлог ДФ-а као убједљиво најјаче опозиционе структуре.

Политички аналитичар Бошко Ковачевић каже за Викенд новине да се прво морамо запитати шта доводи до побједе на изборима.

“Да ли је то идеја, партијска инфраструктура односно њена дисциплина, спољна подршка, тренутни рејтинг лидера или можда „нова понуда“? Задржао бих на посљедњем, наиме критеријум „нове понуде“ представља прије свега нуђење рјешења за сва критична питања, која до сада од кандидата нијесмо имали прилике да чујемо, она морају бити у снажној корелацији с низом социоекономских питања која описују стање у бирачком тијелу.

Тешко ће неко ко је у јавности препознат као вишегодишњи, па и вишедеценијски губитник моћи да улије повјерење бирачу, односно да привуче нове у свој корпус, зато евентуално рјешење може бити нестраначка личност, грађанске профилације, коју би подржале све опозиционе партије”, каже Ковачевић.
Бошко Ковачевић

Он истиче да је, у противном, ако опозиција наступи у више колона синергија немогућа, а лош збирни резултат очекиван.

“Зато је неопходна промјена у дијелу њихових односа и намјера. Примјећујем да власт јавно не говори о свом кандидату, што је тактички јако добро, иако ће, сигуран сам, бити један, заједнички кандидат”, каже Ковачевић.

У Социјалистичкој народној партији тврде да став лидера Демократа Алексе Бечића није у складу са начелима демократије.

Потпредсједница СНП Данијела Павићевић каже да је такав став у супротности и са Повељом Уједињених нација и са Уставом Црне Горе, који сваком грађанину гарантује да може да бира и да буде биран, без обзира на то да ли је побједник или је поражени.
Како је навела агенцији МИНА, СНП ће, када буду расписани предсједнички избори, саопштити јасно свој став.

У Демосу сматрају да би заједничке консултације о предсједничком кандидату биле јавно одговорне, и поред чињенице да би Демос могао имати компетентног кандидата на предстојећим изборима.

А у Грађанском покрету УРА сматрају да заједнички кандидат опозиције треба да буде онај који има највећи политички рејтинг и иза кога би могле стати све опозиционе структуре.

“О томе мора постојати договор свих актера у опозицији, без међусобног условљавања”, у УРА.

Коментаришући став Бечића, секретар ГП УРА Милета Радованић казао је да је та партија увијек за конструктиван дијалог и договор.

„Наш примарни став је да би опозиција, на предстојећим предсједничким изборима, требало да изађе са заједничким кандидатом“, рекао је Радованић агенцији МИНА.

Према његовим ријечима, тај кандидат мора бити кредибилан, препознат у народу као грађански оријентисан и доказани борац за правду „и, наравно, неупитно опозиционо настројен“.

„Потпуно је здраворазумски и логично да заједнички канидат опозиције буде онај који има највећи политички рејтинг и онај иза кога би могле да стану све опозиционе друштвене структуре. Међутим, договор мора бити заједнички, свих актера у опозицији, без међусобног условљавања“, истакао је Радованић.

Он је нагласио да је потребно изабрати најбоље рјешење за грађане, а не најбоље рјешење за појединачне политичке субјекте.

Раонић: Већ је почела кампања

Директор Грађанске алијансе Борис Раонић каже за Викенд новине да ће Алекса Бечић искористити замајац добијен локалним изборима и лошом ситуацијом у многим партијама да се представи као најмоћнија опозициона политичка фигура.

“Он већ сада учествује у предсједничкој кампањи и показује велику енергију, јер је свакодневно на терену. Опозиција је свјесна да су у региону промјене почињале са предсједничким изборима, али није свјесна своје појединачне снаге, па је зарад ега и очувања рејтинга партија, извјесно да ће бити више опозиционих канидата. Са друге стране, ДПС мудро посматра ствари и изабраће канидата са највећом шансом за успјех, а сумњам да ће то бити Мило Ђукановић”, каже Раонић.

Извор: Дневне новине 

12 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  kuku nama. ostaje Dps na vlast kad NEMA opozicije. a VI gospodo iz DF nikad ne rekoste kako vas je u sve prevario onaj Lekić. nijeste maloljetnici a hapšeni oni koji se ni za što ne pitaju

 2. POSLIJE MLADIH ,LIJEPIH I PAMETIH UVUNJENIM DJEMPERIMA EVO NAS MLADIH ,PAMETNIH I LIJEPIH U CRVENIM MASNJAMA,OJ HA!
  0
  0

  TO CRVENO MLADUNCE KOJE PO VRLETIMA CRNE GORE DIJELI COKOLADICE JE NAJVECA POLITICKA PODVALA !TO JEPREVARANTSKA DRUZINA KOJA O KLJUCNIM STVARIMA U CRNOJ GORI UOPSTE NEMA SVOJE MISLHENJE,TO JE NOVA POZITIVNA A OVAJ CRVENOKRAVATAR NOVI PAJOVIC.PAJOVIC JE JEDINICA SRAMA U CRNOJ GORI A OVO JE NJEGOVA KOPIJA.OPCIJA KOJU NUDI &E „POSLE MLADIH ,PAMETNIH I LIJEPIH U VUNJENIM DJEMPERIMA EVO NAS MLADIH ,PANETNIH I LIJEPIH U CRVENIM MASNJAMA!

 3. 0
  0

  Зашто ови лјуди попут Бечића, Лекића, и Медојевића добојају невјероватно велик број српских гласова ?

  Ко су ти људи, што су они икад, макар и ријечју урадили за српство и србе у ЦГ?
  Чему се заварава овај народ?

  2013. сви срби су гласали за Лекића, ајде противтежа Милу, то разумијем. Али зашто и сад гласат њега кад он никад није био србин нити је било што за србе у ЦГ направио, можда чак и напротив. Но је лобира ту за неку „евиву“ и „монтенегро“ и те работе.

  Она овај Медојевић..Буквално нам је језик наш већински српски укинуо гласањем за устав. Прича неким црногорским језиком, извини лепи КО СИ ТИ? ШТО ЋЕШ ТИ У НЕКИМ СРПСКИМ ОПЦИЈАМА И КОМБИНАЦИЈАМА? НИСИ СРБИН НЕ ПРИЧАМО ИСТИМ ЈЕЗИКОМ, НЕ РАЗУМИЈЕМО ТЕ ПРИЈАТЕЉУ! НЕЋЕМО СА ТОБОМ!

  Бечић?
  Ко си ти друже, окле си ти, ти си подгоричанин неки и то?
  Ђе си кроз град свих ових година, по којем пашњаку си то просипа фудбалску магију образа ти?
  Што рече, факултет си завршио? Е нико га није завршава без ти, брао ти га.
  Што има тебе срби да гласају, зато што си био у про српски СНП?
  Онај који си разбио на комаде, јер си изгубио на страначке?
  Значи, што би срби гласали ову странку кад им је потпредсједник муслиман (нека је ништа немам против) ?

  Тако да људи опаметите се, нема расипања гласова АКО СИ СРБИН ГЛАСАЈ САМО СРПСКЕ ОПЦИЈЕ.
  А ВИ ПОЛИТИЧАРИ АКО СТЕ СРБИ КАО ШТО СЕ ПРЕДСТАВЉАТЕ, УЈЕДИНИТЕ СЕ, ИСПОШТУЈТЕ НАРОД КОЈИ ВАС ГЛАСА!

 4. 0
  0

  Realno je da to bude Aleksa Becić , sad treba voditi razgovore sa Lekićem , Abazovicem, Krivokapicem, sa novim predsjednikom/com (Snp-a) doci do jedinstvenog kandidata onda DF ako ga ne prihvati radi direktno u interesu Mila Djukanovica i Gojko ljuti se kolko oces ovo su cinjenice nemozete ljude koji imaju najvece sanse po mom misljenju da pobjede Dps ka didata za predsjednika da nazivate placa ga Soros Americka ambasada itd. To je podvaljivanje i smjesna politika . Protesti nisu uspjeli to je cinjenica jer narod nece sa ulice i ako je nezadovoljan da ugrozava kakav takav socijalni standard i mir niti da padne jedna zrtva uzbiljite se u srpskoj partiji DF ne postoji imate sansu da mirnim putem pobjedite i podrzite Aleksu Becica postavite mu uslove podrske jezik i crkva da se ne smine dirat zaszava himna i grb i to je ono sto je real politika sve drugo je u cilju da spasava DF Djukanovica sto je u nemohuca misija!

 5. 0
  0

  Za 27 godina, moze li se iko sjetit stranke koja je bila valjana i koja je istinski htjela dobro srbima a samim tim i drugima, jer smo narod najbolji na svijetu cijelom. Uvijek cijepanja, surovanje sa dps i tako u krug do nasih dana. Tuzno tuzno tuzno. Takvu su nam stetu komunisti nanijeli da smo jos uvijek grogi i ko zna kad cemo se i po koju cijenu oporavit.

 6. 0
  0

  I veli da kandidat bude gradjanski orijentisan. Kakva glupost koja se ustalila. Ko rakcevic koji je komwntarisao onu djevojku koja je stajala na stitovima kornjaca tokom razbijanja protesta, kaze urbana djevojka!? Kakve to veze ima i sra znaci to urban i gradjanski, pogotovu u toj situaciji. A nije se sjetio da kaze da je ta djevojka novinar sto je bitnije bilo u datom momentu.

 7. 0
  0

  Bečić je toliko uzletio, da je izgleda zaboravio sve ono od juče. Od politike Momira Bulatovića do politike Ranka Krivokapića ne može tako lako da se prešalta. Preigrao se

 8. 0
  0

  Ko bi,normalan,želio predsjednika-pripravnika?
  Bez radnog i životnog iskustva? Ne bi takvome
  vrtić povjerio,a ne državu.
  Hajde da malo uozbiljimo priču.

 9. 0
  0

  Tako je poceo kod Momira Bulatovica na mostovima 99te u Bgdu tokom NATO bombardovanja…
  da bi evo evoluirao NATO- ubicama

  i svrshava: Pensu u (na)nozje dje je imao 30- ak sekundi da prozbori koju

  prije nego je osoblje Ambasade ih je sve lijepo- izmrshikalo.

  Jednom izdanjik- VAZDA IZDAJNIK sto bi Seslje rekao, Pih, marva – splachina 3.14 po 100x !

  Za ovoga su jedinica „srpstva“ i CPCovci Medojevic i Banjo a tak da ne govorimo o: Milacicu.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here