Насловна Политика Бечић писао Станковићу и Катнићу: Шта је са случајевима Базар, Делта, Царине,...

Бечић писао Станковићу и Катнићу: Шта је са случајевима Базар, Делта, Царине, Лименка, Домен.ме, Вериге…

3
ПОДИЈЕЛИ
dav

Предсједник Демократске Црне Горе, мр Алекса Бечић, обратио се отвореним писмом 18-ог децембра прошле године Врховном државном тужиоцу, Ивици Станковићу и Специјалном државном тужиоцу, Миливоју Катнићу, у којем их је подсјетио на бројне случајеве које је у претходних годину и по дана Демократска Црна Гора процесуирала Врховном и Специјалном државном тужилаштву, као и да је веома индикативно да и након значајног протека времена нема повратних информација о судбини ових случајева.

И, након више обраћања предсједника Демократа којима је изразио интересовање за фазу у којој се налазе случајеви које су Демократе процесуирале, напокон је 30. децембра прошле године Главни специјални тужилац одговорио предсједнику Демократа.

Цијенећи веома значајним да јавност буде обавијештена о судбини предмета који су у Тужилаштву формирани на основу обимне документације поднесене од стране Демократа за сваки од њих, у прилогу шаљемо отворено писмо предсједника Демократске Црне Горе тужиоцима од 18. 12. 2016., као и одговор Главног специјалног тужиоца Миливоја Катнића од 30. 12. 2016. Подсјећамо, у питању су случајеви приликом којих, поступањем високих државних или локалних функционера, постоји основана сумња да су грађани оштећени за десетине милионе еура, као што су „Базар“, „Делта“, „Царине“, „Лименка“, „Домен.ме“, „Вериге“…

Отворено писмо које су примили Ивица Станковић, врховни државни тужилац и Миливоје Катнић, специјални државни тужилац преносимо у цјелини.

Поштована господо Станковићу и Катнићу,

Демократска Црна Гора процесуирала је Врховном и Специјалном државном тужилшту бројне случајеве у претходних годину и по дана, односно од тренутка када смо основани. Започели смо у јулу прошле године са случајем „Базар“, наставили у септембу 2015. године случајевима „Делта“ и „Царине“, да би у години која је на измаку процесуирали случајеве „Лименка“, „Домен.ме“ и „Вериге“. Слободан сам био издвојити поменуте, али смо веома активно на јавној сцени указивали и на бројне друге случајеве пљачке црногорских грађана. За све поменуте случајеве доставили смо вам цјеловиту документацију са обиљем доказа које недвосмислено указује да је дјеловањем јавних функционера и група привилегиваних појединаца блиских врху власти, дошло до пљачке црногорских грађана за десетине милиона еура.

У јуну ове године обавијестио сам црногорску јавност да је веома индикативно да и поред значајног протека времена немамо повратних информација тужилаштва о судбини ових случајева. Предвидио сам тада да се ништа неће промијенити ни у наредних пар мјесеци, односно изразио сумњу да су у сусрет изборима ови процеси замрзнути зато што трпите притиске из политичког и криминланог естаблишмента, односно Демократске партије социјалиста. Нажалост, очито да сам био у праву. Мјесеци и године пролазе, а фаза извиђаја никако да се заврши. Ни у овим, а ни у десетинама других случајева. Занимљиво да извиђаји најдуже трају тамо гдје су у главним улогама људи из врха Демократске партије социјалиста, њихови партнери, другови и кумови.

Уважавајући да тренутно радите на случају „државног удара“, слободан сам вас упитати: шта је са овим другим ударима, ударима на џеп грађана Црне Горе? Шта кажу вјештаци, стручњаци и свједоци сарадници? Како ту иде одбрана државних интереса?

Шта казу извиђајне радње? Је ли „државни удар“ или „одбрана државе“ када премијер чашћава брата 10,5 милиона еура наших пара у случају „Лименка“? Када њихови другови и општина заједно граде, али лоповски дијеле изграђено, као у случају „Базар“? Када се јавне лицитације поништавају, купопродајне цијене топе, а ДУП-ови мијењају када одговара њима, а не држави, као у случају „Царине“ и „Дувански“? Када милиони комуналних накнада умјесто држави иду тајкунским инвеститорима и њиховим помагачима, као у случају „Делта“ и „Базар“? Када се гради на културно-историјском наслеђу, тамо гдје нијесу то радили ни окупатори, супротно мишљењу струке, као у случају „Вериге“? Када држава прода хотеле Црна Гора, Љубовић и камп на Златици њиховим „пријатељима“ за 4,6 милиона, а купи онда од њих само камп за 8,4 милиона? Када приходи од националног блага, односно нафтне бушотине зване „домен.ме“ иду њима, а не свим грађанима? Када 200 милиона палих гаранција њиховим партнерима плате грађани, а не они?

Јесу ли ово удари на државу или одбрана државе од стране врха ДПС-а, њихових другова и партнера? Чекамо одговор. Кажите, коначно, господо, хоћете ли да помогнете да вратимо отето држави и грађанима или ћете да подстичете отимање. Ово је подривање државе. Ово су напади на државу и њену будућност. Много је времена прошло. Тренутак је да одговорите на ова питања. Поштено је рећи и ако не смијете отворити ова питања. Поштено је и уступити мјесто другима. Ћутање је више неодрживо. Ћутање нас је овдје довело.

Одговор Катнића и Станковића Бечићу такође преносимо у цјелини.

Цијенећи допринос који су Демократе Црне Горе, достављањем обимне документације, дале у процесуирању одређених случајева Специјалном државном тужилаштву, а имајући на уму да сте отвореним писмом Врховном државном тужиоцу и Главном специјалном тужиоцу показали заинтересованост за конкретне предмете користим прилику да Вас обавијестим у којој фази се оне налазе:

-„Базар“ – поводом овог догађаја формирана су два предмета. У једном предмету је подигнута оптужница коју је потврдио Виши суд у Подгорици, док је други предмет у фази извиђаја. Предузет је значајан број доказних радњи које ће ускоро омогућити доношење одлуке.
„Дувански“ – овај предмет налази се у фази истраге.
-„Лименка“ – предмет је након анализе у Специјалном државном тужилаштву, прослијеђен на надлежност Основном државном тужилаштву у Подгорици, јер је утврђено нема елемената кривичног дјела, за које је надлежно Специјално државно тужилаштво.
-Предмети – „Делта“, „Царине“, „Домен.ме“, „Вериге“ налазе се у фази извиђаја у оквиру којих се предузимају све неопходне мјере и радње како би се и у овим предметима утврдиле све чињенице.
Како Вас, као подносиоце документације не можемо јавно информисати о сваком предузетом кораку, већ о коначном исходу, користим прилику да Вас позовем да, када будете у могућности, посјетите Специјално државно тужилаштво, гдје бих Вас лично упознао и са детаљнијим информацијама.
Уз жељу да Вам Нова 2017. година буде успјешна на професионалном и личном плану.
Срдачно Вас поздрављам.

3 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Vrana ne vadi oci vrani moj becicu bas ce katnic koji nije posten i stankovic nekog utuzit a oni su odavno ne bi ih dps i sef milas postavili na ta mjesta da su cisti a bas su ti fino odgovorili i pozvali te na kaficu ljudski talozi a kako njegos kaze odgovori mu gospodare a cuvaj mu obraz kao on tebe zato moj becicu prozovi ove basizbuke pravim imenom jer. oni za mene i vecinu naroda nisu tuzioci vec milova bratija

  2. 0
    0

    Ovo je strasno sta ovaj covjek radi samo nesto pita i stancuje saopstenja.Objasni ti narodu zasto nijesi za zajednicku opozicionu listu u niksicu sram te bilo.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here