Насловна Политика Бечић: Опозицији потребно филтрирање

Бечић: Опозицији потребно филтрирање

4
ПОДИЈЕЛИ

У Црној Гори је за промјене неопходна лидерска и кадровска обнова, оцијенио је бивши функционер Социјалистичке народне партије (СНП) Алекса Бечић, поручујући да је потребно вратити повјерење грађана у политику и политичаре.

Aleksa Becic Foto SNP1

Он је најавио да ће нова политичка партија бити фомрирана почетком прољећа.
“Велика енерегија и подршка која се осјећа на сваком кораку, како од оних који су били чланови и симпатизери СНП-а, тако и оних који су припадали другим политичким субјектима, аполитичних личности, интелектуалца, апстинената, великог броја младих људи, намеће потребу да огромни ентузијазам и позитивну енергију каналишемо на адекватан и широко прихватљив начин”, рекао је Бечић агенцији Мина.

Он је казао да спроводе интезивне активности како би Црна Гора добила “нови, чист, модеран и квалитететан политички субјекат који ће бити гаранција озбиљне алтернативе”.

То је, како је навео Бечић, велика жеља грађана усљед опште лоше климе на укупној политичкој сцени Црне Горе.

Он је, коментаришући најаве са опозиције о формирању владе у сјенци, бојкота парламена или организовања протеста, казао да је за промјене најважнија чиста намјера.

“Више пута сам у претходном периоду истицао да је постојање искрености и чистих намјера између оних који заиста истински желе промјене основа сваког договора и кључ успјешног дјеловања”, рекао је он.

Модалитети су, према ријечима Бечића, различити, а њихов избор детрминише много параметара и фактора.

“Али ако се искрено улази у тај процес онда се и најефикаснији начин дјеловања врло лако договара”, поручио је он.

Процес филтрације који се дешава на опозиционој сцени је, како сматра Бечић, пожељан да би дошло до неопходне консолидације и стварања претпоставки да се “на најозбиљнији могући начин одговори на драматично стање у којем се држава налази”.

“Бројне нелогичности које прате актуелни политички моменат доводе до толике различитости и специфичности у иницијативама, да често имам дилему да ли је циљ направити прави одговор власти или доскочити колегама, као и партнерима на опозиционој сцени”, оцијенио је Бечић.

Према његовим ријечима, усљед бројних ограничења, кадровских дефицита, засићености, оскудних резултата јасно је да „приоритетни задатак мора бити лидерска и кадровска обнова као спој младости и искуства, уз програмску свјежину праћену интересима и потребама свих грађана“.

“Јер без нових снага и нове енергије, нема успјеха, нема побједа и нема промјена. Морамо вратити повјерење у политику и политичаре”, поручио је он.

Знао да ће СДП одбити опозицију

Бечић је објаснио да је за успјешан демократски процес који би водио промјени власти неопходно имати појединце на челу којима грађани вјерују.

“Потребан ниво искрености и партнерског односа између свих који желе промјене и представљају алтернативу, јер то обезбјеђује подизање нивоа друштвене одговорности и храбрости грађана, како би директним учешћем и доприносом омогућили ефикасаност и продуктивност политичке борбе”, објаснио је он.

Бечић је поручио да није добро да се, свако ко жели да здравим реформама и модернизацијом ствара претпоставке за стварање нових вриједности, доживљава као велика опасност за оне који уживају бенефите у поставци која, како је навео, постоји већ толико година.

“Затим те групе теоријама завјере, интригама, подметањима дјелују на начин како би сачували позиције, јер вјероватно сматрају да су у другачијој поставци сужени њихови домети”, објаснио је он.

Свима би ваљда, како је указао Бечић, требало да буде циљ стварање нове вриједности “која недостаје свих ових година, а не народски речено пресипање из шупљег у празно”.

“Зато је потребна одговорност свих на нивоу значаја тренутка у коме се налазимо и будућих политичких утакмица које нас очекују”, поручио је Бечић.

Он је казао да је одбијање Социјалдемократске партије (СДП) да се формира прелазна влада било очекивано.

SDP

“Неколико дана прије него што су представници СДП-а саопштили своју одлуку, рекао сам да нијесам оптимиста по питању формирања прелазне владе, имајући у виду редолсед потеза у претходном периоду, а нарочито веома горко искуство из јулских преговора око формирања локалне власти у Главном граду”, објаснио је Бечић.

Према његовим ријечима, ако предсједник парламента и владајуће партије саопште да је држава неколико пута задужена у последњих десетак година, да је кроз КАП исцурело око 800 милиона еура, да је 112 милиона гаранција издато незаконито, онда је јасно да се ради о о нестабилној, математичкој, интересној већини која је опасна по будућност Црне Горе.

4 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Mozda je za buducnost i dobro sto je SDP odbio ponudu opozicije. Za takvima ne treba zaliti.
  Temelje treba graditi sa novim, cistim, rijesenim, nepotkupljivim, koji ce proci kroz gusto sito.
  Ipak bi SDP bio opterecenje za buduce promjene, jer su oni saucesnici i ucesnici u zlodjelima mafijaske vlasti.

 2. 0
  0

  prevarili tebe tvoje kolege i hoćeš da vjerujemo u političare. u tebe nećemo, namiri se poslom u profesiji, batali slikanje i gostovanje u emisijama ,, politička estrada,,

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here