Насловна Политика Бечић: Ко води рат против специјалног државног тужиоца?

Бечић: Ко води рат против специјалног државног тужиоца?

0
ПОДИЈЕЛИ

Демократска Црна Гора у протеклих годину дана Врховном државном тужилаштву процесуирала је више случајева са конкретним доказима, који указују да су, дјеловањем јавних функционера и група привилегованих појединаца, држава Црна Гора и њени грађани оштећени за десетине милиона еура, казао је данас предсједник Демократа, Алекса Бечић, позвавши Специјалног државног тужиоца, Миливоја Катнића, да открије ко то води специјални рат против њега.

Он је подсјетио да су Демократе у јулу мјесецу прошле године процесуирале случај „Базар“, у септембру „Царине“, а у јануару ове године случај „Лименка“.

Полазећи од документације и доказа које су поднијели и веома значајног протока времена од тренутка подношења, те чињенице да су сви наведени случајеви прослијеђени на поступање Специјалном држвном тужилаштву, Бечић је, путем медија, Катнићу поставио сљедећа питања:

„Да ли су коначно завршене извиђајне радње у овим случајевима или можда трајање извиђаја има везе са тајмингом парламентарних избора у Црној Гори? Да ли су тачне информације које посједујем да су досадашња поступања тужилаштва потврдила оправданост наших оптужби, а у неким случајевима чак и више од тога? Шта се чека и да ли су ови процеси замрзнути зато што трпите притисак из политичког и криминалног естаблишмента, односно Демократске партије социјалсита? Да ли се политички калкулише у сусрет наредним изборима и да ли се због тога не процесуирају бројни високи функционери ДПС-а који морају одговарати због необоривих доказа у вези са случајевима које сам поменуо, а и многим другим? Уколико претходно наведено није тачно, кажите нам онда именом и презименом – ко води „специјални рат“ против вас, имајући у виду да је то ваша оцјена?“.

Случајеви које је Бечић поменуо, оцијенио је веома важним за будућност односа на црногорској друштвено-политичкој сцени у сусрет наредним изборима.

„Лица која су директно одговорна за причињену штету од десетине мииона у предметима које смо процесуирали су високи државни функционери, високи функционери ДПС-а, омиљени приватни партнери ове власти и њихови финансијери. Само у случају Лименка, брат премијера Ђукановића је у изборној години постао добитник 10,5 милиона еура, захваљујући грешкама администрације на чијем челу се налазио његов рођени брат. Колико ће само од тих средстава Ацо Ђукановић уложити за „слободне и фер“ изборе“, упитао је Бечић.

Он је казао да јавност и мањински акционари са нестрпљењем очекују епилог у предмету „Дувански комбинат“ у стечају, као и да Врховно државно тужилаштво саопшти да ли су, послије дугог временског периода, коначно завршене извиђајне радње у случајевима издатих државних гаранција у корист КАП-а, Жељезаре Никшић, Побједе АД Подгорица, Монтенегроаирлинес-а, Мелгоније-Приморка Бар и других субјеката, које су због неиспуњавања обавеза њихових корисника пале на терет грађана Црне Горе, у износу од близу 200 милиона еура.

„Подсјетићу вас да је ДРИ у Извјештају од 29. априла 2013. године констатовала противправно и штетно поступање, које је резултирало тиме да су дате државне гаранције пале на терет пореских обвезника Црне Горе“, додао је Бечић.

Он је Катнићу поручио да Демократска Црна Гора искрено помаже рад тужилаштва од свог оснивања.

„Процесуирали смо највише случајева од свих политичких партија и, као што знате, све њих је пратио студиозан рад од неколико година на прикупљању доказа и пратећих елемената. Тако да су наши мотиви јасни, а ставови аргументовани и имају за циљ да се коначно утврди истина и процесуирају одговорни, како би се оно што је отето вратило грађанима Црне Горе. Посебно имајући у виду предстојећи изборни процес, обавезе из европске агенде, скептичност грађана и друштвено-политичких актера, од Вас се очекује да одговорите на постављена питања и омогућите финализацију наведених процеса или, уколико то нијесте у могућности, коначно саопштите црногорској јавности – ко води специјални рат против специјалног државног тужиоца у држави Црној Гори?!“, закључио је Бечић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here