Насловна Политика Бечић: Душко Марковић је црна кутија друштвено-политичких збивања

Бечић: Душко Марковић је црна кутија друштвено-политичких збивања

5
ПОДИЈЕЛИ

Да најпожељнији послодавац не треба да буде држава већ способни и успјешни привредници, поручио је јуче премијер, додајући да ће Влада подржавати оне који остварују профит и измирију обавезе према држави

„Популистички и демагошки данас такви се називају тајкунима, а заправо ријеч је о бизнис елити, какву уосталом имају све економски развијене државе. Ако су они успјешни то значи више радних мјеста, боље плате, у коначном и пунија државна каса“, казао је јуче Марковић.

Економиста Младен Бојанић указује, међутим, шта све одваја црногорску од бизнис елите у развијеним земљама.

„Не могу бити уважене бизнис елите које не поштују закон, у првом реду они плаћају порез у западним, развијеним демократијама. Код нас је управо супротно, код нас су изгледа највећи бизнисмени они који не плаћају порез, то је основна разлика, и који не постују законе Црне Горе“, казао је економиста Младен Бојанић.

Лидер Демократа Алекса Бечић такође набраја значајне разлике у ефектима пословања бизнис елите на Западу и у Црној Гори

„Док се у уређеним земљама мјера патриотизма огледа у томе да ли плаћате порезе и да ли поштујете позитивне прописе државе, у Црној Гори је мјера патриотизма колико ћете помоћи из црних фондова ДПС-у у сусрет неким изборима, док се у уређеним земљама патриотизам мјери тиме да ли поштујете радничка права и Закон о раду, у Црној Гори мјера патриотизма тих наводних инвеститора се огледа у томе колико сте радника уцијенили или заплашили у сусрет неким изборима“, рекао је Бечић.

markovic

Бојанић и Бечић сагласни су да премијерова порука заправо значи наставак повезаности црногорске бизнис и политичке елите, оличене у ДПС-у, и заобилазак богаташа и у будућим рестриктивним мјерама економске политике

„Зависе једни од других и тешко ће их бити разбити јер је то савез који функционише одавно, двије деценије, гдје политичка елита доноси законе односно све мјере у корист бизнис елите, а ови им заузврат враћају приликом избора“, рекао је Бојанић.

„Ово је Влада континуитета и Душко Марковић је црна кутија свих друштвено-политичких збивања Црне Горе и он све може бити само не неко ко ће донијети стабилност, ко ће донијети економске реформе, ко ће отети од тајкуна оно што су узели да би се вратило тамо гдје је увијек морало бити – у државној каси“, казао је Бечић.

Премијеру Марковићу поручили су и из СДП-а како резултат наводне „бизнис елите“ нијесу радна мјеста, него 700 милиона еура неплаћених пореза.

„ДПС „бизнис елита“ није у протеклих десетак година отворила ни једну фабрику са барем 50 радника. Зато су нас разне Дерипаске, Брковићи, Вучуровићи и слични коштали стотине милиона гаранција и неплаћених пореза. За то вријеме, мала и средња предузећа, која пуне државни буџет, преживљавају удар за ударом кроз повећање цијена горива и осталих елемената који улазе у трошкове. Каква је то „бизнис елита“ коју треба да финансирају мајке са троје и више дјеце? Јер те ДПС бизнисмене видимо само на листама пореских дужника и кад се добијају кредити по најповољнијим условима“, наводи се у саопштењу СДП-а.

Младен Бојанић има за премијера и конкретан захтјев.

„Позивам господина Марковића да нам именом и презименом каже ко су у Црној Гори те бизнис елите, па да видимо да ли се они налазе на оном списку дужника од 600, 700 милиона пореза“, рекао је Бојанић.

5 КОМЕНТАРИ

    • 0
      0

      Шта зна Бечић о томе, њему је било важно да превари гласаче неком шупљом причом. Пих, мали Милић

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here