Насловна Насловна Бечић директору АНБ-а: Прече Вам је да заштитите Ђукановића него да грађанима...

Бечић директору АНБ-а: Прече Вам је да заштитите Ђукановића него да грађанима кажете истину

4
ПОДИЈЕЛИ

Предсједник Демократа мр Алекса Бечић обратио се данас директору АНБ-а Дејану Перуничићу у којем захтијева да након три мјесеца саопшти истину о дешавањима на дан избора 16. октобра 2016. године. У отвореном писму Бечић је нагласио да је Перуничићу прече да ћутањем обезбиједи да тадашњи премијер Мило Ђукановић не буде ухваћен у лажи да није био обавијештен о наводном државном удару него да црногорски грађани o дешавањима сазнају пуну истину те истакао да је врло симптоматично што још увијек нико из власти не покреће питање његове одговорности и упозорио да се истина не може дуго крити и да Перуничић не би смио да је таји од посланика и јавности.

Отворено писмо мр Бечића преносимо у цјелости:

Господине Перуничићу,

Прије дуже од два мјесеца, прецизније 14. новембра 2016. године, користећи право посланика Скупштине Црне Горе, обратио сам Вам се захтјевом за доставу одговарајућих података и информација.

Ваш одговор је изостао.

Нијесам ни очекивао да ћете респектовати чињеницу да Вам се обраћа посланик који је истовремено и предсједник политичке партије која има 8 посланика у Скупштини Црне Горе.

Очекивао сам, међутим, да ће изузетно сложена политичка стварност Црне Горе, продукована управо дешавањима поводом којих сам од Вас тражио податке и информације, и код Вас изазвати осјећај одговорности и обавезности да ми одговорите, а не да ћутите.

Уважавам чињеницу да су надлежни органи одређене податке и информације о овом случају прогласили тајним и не очекујем да ми их достављате. Нијесам их ни тражио.

Подсјећам Вас и укупну јавност да сам 14. новембра прошле године тражио сљедеће податке и информације:

1. Да ли је АНБ о подацима и информацијама до којих је дошла везаним за дјеловање организоване криминалне групе за коју се сумња да је припремала терористичке акте на територији Црне Горе, заузимање зграде Скупштине Црне Горе, убиство премијера Црне Горе и друго, извијестила Предсједника Црне Горе, предсједника Владе Црне Горе, предсједника Скупштине Црне Горе, Савјет за одбрану и безбједност Црне Горе, Министарство одбране и начелника Генералштаба Војске Црне Горе, што представља обавезу Агенције прописану чланом 6, ст. 4 и 5 Закона о АНБ?

Ако сте наведене извјештавали о претходном, молим за податак којег датума сте то учинили први пут, као и да ли сте, и када, наставили са извјештавањем овлашћених лица и органа о подацима до којих долази Агенција о активностима горе наведене организоване криминлне групе.

2. Када сте затражили, и да ли сте и када добили Одлуку Врховног суда Црне Горе којом се одобрава примјена мјера тајног надзора за праћење дјеловања конкретне организоване криминалне групе, као и да ли сте мјере тајног надзора почели примјењивати тек након одобрења од стране Врховног суда, како то прописују чл.11 став 3 и чл. 13 и 14 Закона о АНБ?

bečić 2

Оно што сте могли и морали да ми одговорите:

– да сте обавијестили или да нијесте обавијестили носиоце највиших државних функција у Црној Гори о конкретним дешавањима, уз навођење датума обавјештења о догађају;

– да сте добили акт Врховног суда Црне Горе којим се одобрава примјена мјера тајног надзора за праћење дјеловања конкретне организоване криминалне групе или да тај акт Врховног суда нијесте добили;

Господине Перуничићу,

Свједоци смо да је од стране одређених државних органа јавност на дан одржавања Парламентарних избора 16.10.2016. године обавијештена о планираним терористичким актима организоване криминалне групе, као и да је „спријечено највеће крвопролиће у Црној Гори од Другог свјетског рата“.

Свједоци смо, такође, да се овим активностима са безбједносног аспекта није бавио ниједан од кључних државних органа у чијој су надлежности безбједност и одбрана – Савјет за одбрану и безбједност, Вијеће за националну безбједност и Одбор за бјезбједност и одбрану Скупштине Црне Горе, који је био у мандату до 7. новембра 2016. године.

Уз претходно наведено, свједоци смо да је тадашњи премијер Мило Ђукановић јавно саопштио да није био обавијештен о припреми конкретних терористичких аката.

Веома је симптоматично да три мјесеца након покушаја тзв. државног удара нико из власти не покреће питање Ваше одговорности због тога што нијесте обавјештавали највише државне званичнике о активностима на припреми терористичких аката 16. октобра 2016. године, а то сте по Закону о АНБ били дужни чинити.

bečić

Са друге стране, Ви ћутите и нећете да одговорите да ли сте највише државне званичнике о конкретним дешавањима обавијестили или не.

Намеће се логичан закључак да Вам је прече да ћутањем обезбиједите да тадашњи премијер Мило Ђукановић не буде ухваћен у лажи да није био обавијештен о овим дешавањима од наглашеног јавног интереса цјелокупног црногорског друштва да овом изузетно важном питању сазна пуну истину.

Господине Перуничићу,

Још једном Вас овим отвореним писмом позивам да поступите по мом Захтјеву од 14.11.2016. године и мени, а тиме и укупној јавности, доставите тражене податке и информације.

Упозоравам Вас, господине Перуничићу, да се истина о конкретним дешавањима не може дуго крити.

На добро свих у Црној Гори је да се до истине о овим дешавањима што прије дође.

Ви сте, господине Перуничићу, у прилици да одговором – веома кратким, али јасним – помогнете да се до истине лакше и брже дође, па Вас још једном упозоравам да истину не смијете да тајите од посланика и јавности.

4 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Obratitese USA ambasadi sad je momenat!Mozda oni ipak nesto znaju,ako ne znaju direktno tamo gdje je novi domacin!Ptajte ih kako to da neznaju nistama ako znaju bio bi red radi dobroih bilateralnih odnosa da kazu,eto Srdja se vec zabrinuo,mozda su njemu rekli a on nece da kaze,ipak najbolje da pitate Bajdena ili mene od danas se jednako broi sto se kaze i on i ja ,samo nebi volio biti na njegovom mjesto danas,posle onoga govora juce ,bice ciscenja i to genralnog,ako se ne odluce na atentat ,njima to nebi bilo novo,u svakom slucaji bise zbavno,jos kad kazu kako je sve bilo,ko je klecao DOBIJAO PARE,e sda cemo svi da ih varcemo zajedno!

  2. 0
    0

    Objasni narodu zasto nijesi za zajednicku listu opozicije za izbore u niksicu prevarantu jedan .Pusti praznu pricu i stancovanje saopstenja.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here