Насловна Друштво Бечановић: Надам се да лажне докторе наука нећемо производити

Бечановић: Надам се да лажне докторе наука нећемо производити

0
ПОДИЈЕЛИ

okfilo

Проф. др Татјана Бечановић са Филозофског факултета у Никшићу поднијела је Суду части Универзитета Црне Горе приједлог за покретање поступка против декана тог факултета проф. др Благоја Церовића, проф. др Милорада Никчевића и мр Владимира Војиновића због, како тврди, малверзација око формирања Комисије за оцјену Војиновићеве докторске дисертације.

Бечановић, како пишу Вијести, тврди да је Војиновић „лажирао“ предају докторске дисертације „Статус усменога у црногорској писаној приповијеци од 1990. до 2006. године“, а декан прекршио једну од одредаба Кодекса академске етике и формирао Комисију прије него што је дисертација предата.

Бечановићева каже да је Војиновић докторску дисертацију предао 20. новембра прошле године, а да је процедура формирања Комисије за оцјену започета много прије него што су испуњени услови.

Сумњу у нерегуларност процедуре, како истиче Бечановићева, изазвало је неподударање верзије докторске дисертације (201 страница куцаног текста), коју је добила на увид и оне која је, по свједочењу самог кандидата, предата Канцеларији за постдипломске магистарске и докторске студије 19. јуна 2012. године (и има 160 страница). Она је и у ту верзију, као тадашњи руководилац докторских студија, такође имала увид.

„Намеће се питање колико је пута кандидат предавао своју докторску дисертацију? По његовој тврдњи, први пут 19.06.2012, о чему нема потврде у Универзитетској библиотеци, по чијим подацима је ова докторска дисертација предата тек пет мјесеци касније, 20.11.2012. године. Прва, лажирана предаја организована је са циљем изазивања скандала и пласирања оптужби на мој рачун о стопирању процедуре, што је резултирало мојим разрјешењем са функције руководиоца докторских студија“, истиче Бечановићева у допису Сенату Универзитета, у који су Вијести имале увид.

Војиновић се обратио министарствима науке и просвјете са тврдњом да је 19. јуна прошле године доставио молбу за формирање Комисије, примјерке завршене дисертације и доказе о томе да је у складу с правилима докторских студија испунио све услове за пријављивање дисертације, али да му је из Канцеларије усмено саопштено да је Бечановићева по питању његове молбе „начинила изузетак и одлучила да до даљег Вијећу ФФ не прослиједи предлог о саставу будуће комисије“.

Због тога се, како је Војиновић у дописима изнио, његова молба није нашла на дневном реду сједнице Вијећа 4. јула 2012.

Бечановић истиче да се Комисија формира тек када се докторска дисертација преда у седам примјерака, а да је у Војиновићевом случају о саставу исте расправљано на сједницама одржаним 12. септембра и 7. новембра прошле године, иако је Филозофски факултет званично доставио ту докторску дисертацију Универзитетској библиотеци тек 20. новембра.

Бечановић у допису изражава жаљење што је декан Благоје Церовић „Филозофски факултет претворио у истурено одјељење своје локалне партијске ћелије, сигуран у моћну политичку позадину, која чува леђа и њему и кандидату“. Церовић је функционер ДПС-а.

„Веома је индикативно што и кандидат и ментор све своје дописе редовно шаљу на адресу министра просвјете спорта и министарке науке, ваљда дубоко вјерујући да они управљају Универзитетом Црне Горе. Лице које тренутно обавља функцију декана Филозофског факултета, без икаквог законског утемељења, од самог почетка подржава малверзације како ментора, тако и кандидата, и у цијелој овој процедури најодговорније је за све нерегуларности“, сматра професорица Бечановић.

Војиновић је казао да је о иницијативи проф, др Татјане Бечановић сазнао од Вијести, да није упознат са њеном садржином и да је сваки његов коментар по том питању сувишан.

Он је додао да ће се са задовољством одазвати на позив било ког тијела Универзитета Црне Горе и изнијети сопствене тврдње, аргументе и евентуалне контрааргументе.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here