Насловна Друштво Округли сто: На УЦГ уведена диктатура

Округли сто: На УЦГ уведена диктатура

1
ПОДИЈЕЛИ

На Универзитету Црне Горе (УЦГ) је уведена класична диктатура, у посљедње двије године влада једноумље и искључивост, а свако ко мисли другачиије непожељан је и осуђен од челника УЦГ.

То је оцијењено на јучерашњем округлом столу о стању на УЦГ, одржаном на Природно-математичком факултету (ПМФ).

“Ужа група људи на челу УЦГ је себе прогласила свезналцима и реформаторима, уз оцјену да је у пртеходном периоду било све погрешно. Није спорно да су реформе потребне УЦГ, посебно у образовном систему, али не уз искључивост и натурање рјешења. На сцени је огроман притисак на факултете и декане који траје мјесецима, а све што долази са факултета се одбацује без ваљаних аргумената”, казао је професор Грађевинског факултета Раденко Пејовић.

Он је навео примјер да се, на почетку реформе образовног система, од 18 факултета, 12 изјаснило за модел студија 4+1, а шест за 3+2.

“На данашњи дан, само ПМФ стоји на позицији 4+1 и, додуше климаво, Грађевински. Како сада ствари стоје нијесу потребна вијећа факултета. Није потребан ни декан, већ само администратор који ће да отаљава оно што је наложено са УЦГ. Систем 3+2 тјера студенте без потребе на пет година и то ће морати да их плате. То је сада 4.000 еура, а биће ускоро и више. Аргумент за 3+2 је и повећање броја студената на магистарским студијама, што значи да силом повећавамо број студената административно. Ми треба да видимо како да привучемо студенте квалитетом студија”, казао је Пејовић.

Он је промашеном назвао и причу о рационализацији.

“Прво од чега је требало поћи је да Академију на Цетињу треба објединити у један факултет. Поједини факултети на Цетињу имају више администрације него студената”, казао је Пејовић и запитао шта ће Ректорат седам правника.

Генерална директорица у Министарству просвјете Татјана Бечановић оцијенила је да је УЦГ “претворен у логор, тврђаву из које се сурово управља”.

“Није никаква тајна да је на УЦГ заведена диктатура. Реформа се спроводи без икаквог дијалога, само се спроводе наређења шта и како треба. Дошли смо до фазе да Радмила Војводић зато што је неко одбио послушност жели да угаси читаву једну универзитетску јединицу – ПМФ, а сви знамо шта један такав факултет значи за будућност неке државе”, казала је Бечановићева.

Округли сто је, између осталог замишљен као подршка ПМФ-у, а деканица Жана Ковијанић казала је да је мјесецима под великим притиском врха УЦГ да прексрши закон.

“Закон и акта УЦГ јасно говоре да наставне планове усваја Сенат, али на предлоге вијећа. Декан мора да поштује став Вијећа и да уради нешто за шта му Вијеће није дало овлаштење. Ја сам већ неколико мјесеци под невјероватним притиском да прекршим закон и направим наставне планове који су противни закону. Када бих то урадила извршила бих злоупотребу службеног положаја. Осталим деканима који су на то пристали поручујем да су починили злоупотребу службеног положаја и да се за то одговара”, казала је Ковијанићева.

Она је појаснила да је од својих колега сазнала да су прије 15 до 20 дана добили смјернице и званичне формуларе за акредитацију, да би то било послато Министарству.

“Наш факултет их није добио. Послије тога био је ректорски колегијум и тамо нисам била позвана, иако је била прича да нисам намјерно дошла и да нисмо попунили формуларе. Ми смо дошли сами до формулара, они су попуњени и данас ће бити послати. У њима ће се наћи само оно што је одлучило Вијеће”, казала је Ковијанићева.

Професорица Правног акултета Maја Костић-Мандић оцијенила је да различити судови у различитим стварима пречесто доносе одлуке о незаконитостима управе УЦГ. Она је навела да је Уставни суд утврдио да је правилник на основу ког су су уведене принудне мјере на три факултета није у складу са Уставом и законом, као и да је Виши суд поништио одлуку о смјени декана Правног, коју је УО УЦГ донио на основу правилника који у то вријеме није био усвојен.

“Због тих пресуда нико није понудио оставку. Напротив, Душко Бјелица који је био предсједник тог УО, а највјероватније ће то бити и трећи пут, је управо човјек који је насилно смјењивао декане. Тако да аутономија УЦГ за ректорку изгледа овако: када јој се неки декан замјери, она нареди његову смјену”, казала је Бечановићева.

Буру реакција изазвала је дискусија предсједника Научног одбора УЦГ Владимира Пешића који је казао да никоме није сметало када се УЦГ прије неколико година налазио на 12.000 мјесзту у свијету.

“Данас када је позиција УЦГ много боља, што је заслуга управо ове управе у посљедња 22 мјесеца, нема дана да се у медијима не појаве неки душебрижници из разних НВО и политичких организација, којима јак УЦГ смета”, казао је Пешић.

Професорица ПМФ-а Мара Шћепановић навела је да док се факултетима на УЦГ наређује да морају имати систем 3+2, истовремено се на УДГ-у отвара Факултете за примијењенне науке и у оквиору њега студијски програм математика и то као четворогодишњи.

“Да ли сте сигурни да једног дана Влада не каже да запошљиву диплому даје овај четворогодишњи програм, а онај ко жели да се бави науком, њих 0,5 одсто Црногораца нека се школују на ПМФ-у. То је у реду, али шта да радимо са четири пет студената, просто нисмо одрживи и за разлику од драмских или музичких умјетности, ми ћемо се угасити”, казала је Шћепановићева.

Бечановић: Молила сам ректорку Војводић да нам уступи просторије, али никакав одговор нисам добила

Иако позвани, на јучерашњем округлом столу нису присуствовали представници управе УЦГ, а Бечановић је Војводићеву оптужила за опструкцију.

“Ми смо у неусловној сали ПМФ-а у којој је вруће као у паклу. Ја сам молила ректорку Војводић да уступи просторије универзитетским професорима за овај округли сто. Никакав одговор нисам добила. Покушала сам да ступим са њом у телефонски контакт, што се испоставило као немогуће. Никада у животу нисам наишла на такав третман код неке институције. Овдје се не ради о кући Радмиле Војводић већ о институцији чији смо професори”, казала је Бечановићева.

Она је навела да се укључила у организацију јер је један од задатака Министарства просвјете и организовање скупова на којима се расправља о проблемима у високом образовању.

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    Da li bi iko normalan otimao Fizioterapeutski fakultet Igalu bez da se iko pita i na tako brutalan način ga prebacivao u Podgoricu na način da od Crne gore napravi još veće selo nego što jeste !?Ne ,Univerzitetom CG vladaju i vode ga monstrumi sa partijskim knjižicama(znamo koga),a ne intelektualci.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here