Насловна Политика ББЦ: Политички земљотрес ускоро погађа Европу

ББЦ: Политички земљотрес ускоро погађа Европу

0
ПОДИЈЕЛИ

Политички земљотрес могао би да погоди Европу у 2015. години, закључак је истраживања Економист интернешенела.

evropa

Према истраживању, због све веће популарности, популистичке странаке би могле да добију на изборима и натјерају умјерене странке на коалиције које би раније биле незамисливе, пише ББЦ.

Европска „криза демократије“ је јаз између елите и гласача, а у срцу европске политике налази се огромна рупа на мјесту гдје би требало да буду велике идеје, додаје ЕИЈ.

Кључни фактори у овом феномену су слаба излазност на изборима и драстичан пад броја чланова у традиционалним партијама. Велика Британија, која излази на изборе у мају, на прагу је потенцијално дужег периода политичке нестабилности, наводи се у истраживању.

Шанса да избори доведу до формирања нестабилне владе је много већа него обично, па се предвиђа се да ће популистичка ВБ Независна партија (УК Индепенденце Партy –УКИП) узети гласове и Конзерватиној и Лабуристичкој партији.

Најнепосреднији политички изазов и тест који ће показати како се растући популизам пресликава на успјех на изборима је онај који ће се десити у Грчкој. Општи избори у Грчкој одржаће се 25. јануара, након што парламент у децембру није успио да изабере новог предсједника.

Истраживања јавног мњења указују на то да би се крајња љевица, популистичка партија Сириза, могла појавити као најјача странка. Уколико се то деси и уколико она направи владу, ЕИЈ истраживачи кажу да би то покренуло таласе широм Европске уније који би били катализатор за политичке преокрете у другим земљама.

„Уколико би Сириза дошла на власт, то би дјеловало дестабилизирајуће у самој Грчкој, али и у региону. Скоро сигурно би дошло до кризе између Грчке и међународних кредитора, с обзиром на то да је отпис дугова један од основа њене политичке платформе“, наводи ЕИЈ.

Избори у Европи са потенцијално непредвидивим резултатима, према истраживању ЕИУ, су они који ће се одржати у Данској, Финској, Шпанији, Шведској, Њемачкој и Ирској.

Истраживачи сматрају да популистички покрети покушавају да попуне вакуум настао између старих политичких партија и њихове традиционалне друштвене базе.

Противљење бриселској управи, имиграцији и мјерама штедње кључне су теме многих таквих странака, преноси ББЦ анализу ЕИУ. Истовремено, заједно са порастом популистичких покрета, посљедњих година све је више протеста који се одржавају широм свијета.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here