Насловна Поглед Би-Би-Си: БиХ је колијевка џихадизма

Би-Би-Си: БиХ је колијевка џихадизма

7
ПОДИЈЕЛИ

Деведесетих година се нешто догодило у централној БиХ што је инспирисало људе да до данас објашњавају зашто највише џихадиста из Европе потиче из БиХ, пише Би-Би-Си.

Формирање муџахединског батаљона 1992., који су чинили углавном арапски добровољци је био почетак.

dzihadisti

Данас је ситуација обрнута, људи из БиХ одлазе да ратују у арапске државе, њих више од 300, што чини БиХ земљу са највећим бројем џихадиста на основу броја становника.

“Постоји рат између Запада и ислама. Босна је модерном џихадистичком покрету дала такав наратив. Босна је колијевка модерног џихадизма“, каже Ајмен Деан који је као добровољац ратовао у централној Босни 1994.

Би-Би-Си наводи да је према важећем мишљењу совјетска окупација Авганистана 1980. године узроковала појаву џихадизма, односно похода у “свети рат“.

Деан ипак каже да су Запад и салафисти били на истој страни у Авганистану, а у БиХ су постали непријатељи, поготово послије 1993. када је рат на простору бивше Југославије постао тројни рат, између католичких Хрвата, Срба и муџахединског батаљона који је почео да “лови невјернике“.

džihadisti

Муџахедини спалили манастир и пуцали на УН

Први већи сукоб исламиста и западних снага догодио се у манастиру Гуча Гора, када су муџахедини уништили манастир, а притом и снимили целокупни подухват“, пише Би-Би-Си.

Тадашњи командант британских трупа које су учесвовале у сукобу са муџахединима Вон Кент-Пејн истакао је да су страни борци били много агресивнији од локалних снага и да су често отварали ватру на конвоје УН, иако су они били уредно обиљежени ознакама.

“У околини града Травника, гдје су муслимани, Хрвати и Срби били једнаки прије рата, странци су покушали да спроведу шеријатски закон, киднаповали су локалне хришћане, одсјекли главу Драгану Поповићу и приморавали остале заробљене да је пољубе“, наводи ББЦ.

Британски медиј наводи да су муџахедини 1995. почели да регрутују локалне становнике и повећали бригаду на око 1.500 чланова. У покушају да ту јединицу стави под контролу, Сарајево је одлучило да је стави под команду Треће армије, која је имала централу у Зеници, а главнокомандујући је био бригадни генерал Енвер Хаџихасановић, који је завршио пред судом у Хагу.

„Радикални исламисти одмажу Босни“

“Према мом мишљењу, иза муџахедина су политичари са високим рангом и верски лидери. Они не помажу Босни уопште, напротив“, навео је Хаџихасановић у писму војном врху 1993. године.

“Иако је генерал то рекао, локални лидери, укључујући Алију Изетбеговића су били срећни тиме што у БиХ долазе страни борци“, пише Би-Би-Си.

Потписивањем Дејтонског споразума и успостављањем примирја муџахедини су завршили своју мисију у БиХ и распуштени су 1996.

Сви смо се надали да ћемо да погинемо као мученици. Таква шанса нам је одузета“, навео је Деан, а стотине његових сабораца је потом отишло у Чеченију, Пакистан и Авганистан. Међу њима су и учесници напада на Њујорк и Вашингтон 11. септембра.

ББЦ пише да је више од 300 муџахедина остало у Босни, а наводи се и да СДА, партија Алије Изетбеговића, не предузима довољно да стане на линију страним борцима, иако власт у Сарајеву усваја правне акте који забрањују регрутовање држављана БиХ у ратовима у иностранству.

Dzihadisti 2

“Ипак, највеће критике се упућују на то што власт жмури пред арапским муџахединима који у БиХ и даље агитују и који су успјели да створе салафистичке ћелије“, пише Би-Би-Си и наводи да су најзначајнија имена џихадистичког покрета у БиХ Фикрет Хаџић и Билал Боснић.

7 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  ostaje samo konstatacija,da se u to povjeruje ili ne? Tvediti se moze a dokazati nije bas lako, za upucene, bar malo.Dokle Ketemberiski bisof stoluje tu gdje stoluje tesko tu titulu moze neko drugi ponijeti.

 2. 0
  0

  Kako da ne, baš ćemo sad povjerovati u laži BBC-ja! Što nisu o ovome pisali 90-ih kad se to i dešavalo? Naprotiv, tada su ih otvoreno podržavali i konstruisali čudovišne medijske neistine! Pa i ISIL je njihovo i američko „čedo“, to ne vidi samo onaj ko je jako retardiran ili jednako tako pokvaren!

 3. 0
  0

  E ovo je da se pitaš je li moguće. Tri dokona četnička penzionera od kojih jedan živi u Njemačkoj, drugi na primorje a treći im svoje, postali eksperti za džihadizam!?

  • 0
   0

   Поштована господо да ли осјећате неки смрад који се шири од овог ,,експерта,,…. осјећа се на лој…пријети да се све удави својим задахом.Није му лако а рођак му страдао у ,,отаџбини,, Сирији.

   • 0
    0

    Zbunjenom: obrni se oko sebe, pa to je tvoj lični smrad jer se nijesi godinama okupao a brada ti je puna ostataka svih mogćih krkanluka! Takvi ste svi vi bijednici!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here