Насловна Политика Бардхи тужи Ђељошаја због мандата

Бардхи тужи Ђељошаја због мандата

0
ПОДИЈЕЛИ

Лидер Демократског савеза Албанаца (ДСА) Мехмет Бардхи наговијестио је могућност да та странка покрене правни поступак због одбијања посланика Ника Ђељошаја да му уступи мандат у парламенту. Бардхи је у изјави за „Дан” саопштио да Ђељошај више од два мјесеца узурпира посланички мандат.

mehmet-bardhi_01

Први човјек ДСА „Дану” је доставио коалициони споразум који су закључили Демократски савез, Демократска партија и Албанска алтернатива, који у члану три прецизира да „ће се први мандат дијелити проприционално, то јест двије године ДП-АА користиће свој дио 50 напрема 50, а друге двије године Демократски савез Албанаца. Мандат се, према овом споразуму, обрачунава на дан објављивања званичних резултата избора.

„Захтијевам да се мјесто посланика ослободи за Демократски савез Албанаца. Инсистирам на поштовању члана три предизборног коалиционог споразума, који је закључен 17. септембра 2012. године. Већ више од два мјесеца Ђељошај, представник Албанске алтернативе, узурпира, супротно споразуму, посланички мандат. Требало би видјети шта ће да кажу представници Демократске партије и Албанске алтернативе, Фатмир Ђека и Ђерђ Цамај, са којима смо и договорили коалицију. Очекујем да се огласе везано за ову ситуацију и кажу шта мисле, јер овај споразум јасно дефинише права и обавезе“, сматра Бардхи.

Он је објаснио да је добио информацију да Ђељошај у последње вријеме избјегава да се јави на телефон. Упитан да ли је преварен од стране коалиционих партнера, Бардхи је рекао да ,,то више и није превара, него нешто и више од тога”.

Овдје се види проблем у цијелом изборном систему у Црној Гори. Поставља се питање шта ће нам споразум онда, зашто правимо коалиције. Без споразума нема изборне листс, и на основу њега дијеле се мандати. Такође, дијеле се и средства. Мислим да је ово први случај да се споразум на овакав начин не поштује. Размотрићемо и могућност да се покрене правни поступак, најавио је Бардхи.

Како је саопштио, када је Ђека поднио оставку на функцију послаиика, јер није могао бити у сукобу интереса пошто је изабран за предсједника општине Ујшињ, други на коалиционој листи био је управо лидер ДСА.

После Ђекине оставке, пошто сам био други на листи, мени није јасно како је Ђељошај могао да добије мандат. Питање је како је могла Државна изборна комисија да верификује мандат Ђељошају, који је тада био пети на листи. Мене ни усмено ни у писаној форми нико није питао шта ја мислим о томе, рекао је Бардхи.

Челник ДСА је појаснио да је споразум на који се позива депонован код Државне изборне комисије, и да би можда и она у крајњем случају могла да реагује ако се не буду спроводиле одредбе уговора. Према његовој тврдњи, Албанска коалиција, како је званичан назив савеза који су склопили ДСА, ДС и АА, заснива на споразуму у који свако ко жели може имати увид и увјерити се да је питање мандата регулисано тако да буде подијељен на пола за потписнике уговора.

Коначне резултате парламентарних избора у Црној Гори Државна изборна комисија објавила је 22. октобра 2012. године. Највише мандата освојила је Европска Црна Гора 39, ДФ 20, СНП девет и Позитивна Црна Гора седам мандага. БС је освојила три мандага, а Албанска коалиција, Форца и Хрватска грађанска иницијатива по један. М.К.-М.В.

Ђељошај без коментара

Портал Ул-инфо пренио је јуче да би Ник Ђељошај након што ускоро поднесе оставку на мјесто посланика требало да поново обавља функцију директора Директората за образовање припадника мањинских народа и других мањинских националних заједница у Црној Гори. Ђељошај се на тој функцији у Влади Црне Горе налазио до почетка марта прошле године.

Међутим, Ђељошај јуче није одговорио на питање „ Дана“ да ли је тачно да ускоро подноси оставку на посланичку функцију и да ће преузети посао у Влади.

С друге стране, лидер Демократске партије Фатмир Ђека изјавио је крајем прошле године „да има увјеравања од Ђељошаја да ће он наредних дана поднијети оставку на посланичку функцију”.

Преговори без резултата

У писму Ђеки Цамају, Бардхи је рекао да Ђељошај наставља да узурпира мандат, чак и после бројних састанака и преговора у оквиру коалиције.

Чак и након многих захтјева да се поштује наш договор и да ће постојати несагледиве последице ако буде прекршен вјерујем да ћете главну одговорност сносити ви. Позивам вас да омогућите да Ђељошај поднесе оставку и испуни обавезе које смо уговорили, а које су нормативноправне приороде, каже Бардхи.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here