Насловна Друштво Барани и Спичани траже саобраћајне ознаке на ћириличним писму

Барани и Спичани траже саобраћајне ознаке на ћириличним писму

3
ПОДИЈЕЛИ

Невладина организација „Спич-Сутоморе“ затражила је данас враћање ћирилице на саобраћајним таблама у барској општини.

Из ове организације су најавили да ће ових дана и формално предати иницијативу Скупштини општине Бар у вези са тим. „Барски портал“ пише да ће они тражити да локални парламент доносе Одлуку о измјени и допуни Одлуке о одређивању назива насеља, улица и тргова на територији Општине Бар. 

Траже да се усвоји предлог Котор, према којем ће ови називи означавати најприје на ћириличном а онда и на латиничном писму, или пак само на ћириличном. Иницијатори наводе да ће се њиховом захтјеву придружити велики број других невладиних организација и појединаца, а како су истакли, вјерују да ће сви одборници СО Бар гласати за њихов предлог, или бар асполутна већина, „како је то био случај недавно у Котору“.

„Цијела историја Бара и Црне Горе исписана је ћириличним писмом. Према Уставу Црне Горе ћирилица и латиница су равноправне, али у пракси се Устав ни најмање не поштује, јер је традиционално и једино право писмо Црне Горе и Црногораца запостављено, што доказују поред осталог и саобраћајне ознаке са искљичиво латиничном писмом, против којега немамо ништа“ – каже се у саопштењу НВО „Спич – Сутоморе“

Спичани су најавили да ће на симболичан начин најавити враћање традиционалног писма Црногораца, те да ће ускоро на територији Сутомора и Бара осванути називи исписани ћириличним писмом.

„Ако је то могуће у Кучима, Котору и општинама на сјеверу Црне Горе“ – јасно је да може и у Бару, осим ако неко не мисли да Бар не припада Црној Гори и њеној историји“ – закључује се у саопштењу.

Извор:  www.barskiportal.com

3 КОМЕНТАРИ

 1. 8
  0

  Niko nista nije pokusao da uradi kad su u Niksic mijenjali table
  Postalo je odvratno, dje god bacis oko, latinica
  Ko da smo u lijepu njinu

  • 1
   0

   Како си ово лепо написао. Јели ово на енглеском па си морао латиницом?

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here