Насловна Друштво Бар: Пазарили предузећа, па терали у стечај

Бар: Пазарили предузећа, па терали у стечај

0
ПОДИЈЕЛИ

Док из Секретаријата за финансије и економију у општини Бар наводе да немају податке колико је користи општина имала од приватизације предузећа, из Управе јавних прихода су, пак, на сајту општине обелоданили су дужнике по основу пореза на непокретност, међу којима значајна средства дугују управо приватизована предузећа.

bar

Одборник Саво Вујошевић (ДФ) на последњој седници локалног парламента добио је одговор из Секретаријата за економију и финансије да немају податке о ефектима приватизације барских предузећа, ни број запослених, као ни оне о финансијским ефектима на буџет.

Међутим, претходни секретар Секретаријата за финансије и економију Дејан Кликовац, који је у новоформираној градској власти на функцији директора Управе за јавне приходе, у јануару је на сајту општине обелоданио све дужнике за порез на непокретност, и физичка и правна лица.

Укупан дуг правних лица у Бару по овом основу 748.982 евра.- У то улазе дуговања правних лица којима је блокиран рачун са 286.000, предузећа којима је уписана хипотека – 232.000, оних који су у стечају око 107.000, те правних лица која су у процесу жалбе 45.000, навели су из Управе у којој сматрају да је реално очекивати наплату 100.000 евра дуга. То би значило осмину укупног дуга по овом основу.

Међу дужницима из редова правних лица, предњачи приватизована фирма „Хоризон логистик“ у стечају, која дугује 126.991 евро за порез на непокретности. Некадашњи чувени „Румијатранс“ који се поносио „добрим временом превоза“ и квалитетом услуга широм старе Југославије. Приватизацијом је комплетан возни парк и врло вредан земљишни комплекс са радионицама прешао под окриље „Вектре“ бизнисмена Драгана Брковића. Неколико година од приватизације, фирма је дотакла дно.

У првих пет предузећа дужника за овај порез налазе се и „Мелгонија-Приморка“ са 70.065 евра (предузеће настало наконприватизације некада успешне прехрамбене фабрике „Приморка“), затим АД „Избор Бар“ са 67.568 евра, некада највеће приморске трговачке компаније коју је купио „Еурофонд“ бизнисмена Веска Баровића. Предузеће се последњих година бави издавањем пословних простора у робној кући у центру Бара.

На листи дужника – бивших успешних барских државних фирми су и АД Завод за изградњу (ЗИБ) Бара, чији је већински власник био претходни председник општине Бар Жарко Павићевић. Успешно грађевинско предузеће, чији вредни радници су изградили већи део урбаног Бара, лане је банкротирало. ЗИБ је општини само за порез на непокретност остао дужан 14.887 евра. Део некадашњег највећег хотелско-туристичког предузећа ХТП, Корали, ХТП „Атлас хотелс груп – Хотел Принцес“, нашао се у већинском власништву бизнисмена Душка Кнежевића, у саставу „Атлас холдинга“. За порез на некретнине дугује 10.584 евра.У Управи локалних прихода су свесни да се од предузећа која су пред стечајем, у стечају или су банкротирала, тешко може наплатити дуг.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here