Насловна Друштво Бањалука: Положени венци за Србе страдале у „Олуји“

Бањалука: Положени венци за Србе страдале у „Олуји“

0
ПОДИЈЕЛИ

Код споменика страдалим Крајишницима на Пердувовом гробљу у Бањалуци, су положени венци за око 2.000 погинулих и несталих Срба у акцији „Олуја“.

У тој акцији, са својих вековних огњишта протерано је 220.000 Срба, а њих око 2.000 погинуло и нестало, преноси РТРС.

Координатор Документационо-информационог центра Веритас за РС Јанко Велимировић казао је да је споменик палим Крајишницима једини у Републици Српској који је посвећен страдалим Србима из Републике Српске Крајине.

„Надам се да ће овде, у наредним годинама, бити подигнут споменик свим погинулим Србима у злочиначким акцијама ‘Олуја’ и ‘Бљесак’. Циљ обележавања страдања Срба јесте да не смеју да се забораве наше жртве“, рекао је Велимировић.

На споменик су венце положили представници Веритаса у име невладиних организација насталих из Одбрамбено-отаџбинског рата и чланови породица страдалих Срба, а након полагања венца служен је парастос страдалима у Храму Христа Спаситеља.

Потом је у храму Христа спаситеља служен парастос.

Директор „Веритаса“ Саво Штрбац изјавио је да су на списку овог центра имена 7.299 страдалих Срба у хрватским војно-полицијским операцијама „Бљесак“ и „Олуја“, у Медачком џепу, Равним котарима и на Миљевачком платоу.

Он је истакао да је „Олуја“ била завршни чин чишћења Срба из Хрватске и рата деведесетих.

„Зато не смемо заборавити ни остале гнусне злочине које су хрватске снаге починиле“, рекао је Штрбац новинарима после трибине под називом „Дани туге и сећања“.

Према његовим речима, последњих годину дана идентификовано је 40 особа српске националности страдалих у „Олуји“.

„Истовремено, данас је у Хрватској весеље. Они славе двоструки државни празник и кажу да су остварили хиљадугодишњи сан, јер су добили етнички потпуно чисту државу у којој нема Срба“, додао је Штрбац.

Обележавање годишњице „Олује“ биће настављено сутра у Новом Граду, а истог дана ће у месту Сводна, где је хрватска авијација бомбардовала колоне српских избеглица из Крајине, биће служен парастос.

У понедјељак, 7. августа, у месту Јањиле, на Петровачкој цести, где је, такође, хрватска авијација бомбардовала избегличке колоне, биће служен парастос и положени венци на спомен обележје.

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here